How To Eat Healthy? (Ako jesť zdravo?) #2



Vitajte späť!


Som veľmi rada, že sa dnes opäť môžeme pobaviť o tom, ako jesť zdravo a ako uchopiť zdravé jedlo na svojej ceste, nech je už akákoľvek. 


Ak si pamätáte pred pár mesiacmi som s vami na tomto blogu zdieľala kuchárky od Jíme Zdravě, ktoré sa konečne dočkali aj slovenskej verzie. (Celý článok aj s tipmi "ako jesť zdravo" nájdete TU.) A poviem vám, sú skvelé! Vždy keď listujem, natrafím na nové kombinácie, ktoré v kuchyni s radosťou skúšam.  Nové kuchárky Jeme zdravo sú tvorené veľmi precízne a nájdete tam jedlá od úplne jednoduchých až po náročnejšie (pre tých, ktorí to chcú v kuchyni posunúť na iný level). Ale to sa s týmito kuchárkami podarí úplne každému. Nájdete tam aj vegánske či vegetariánske jedlá, tradičnejšie pokrmy, rôzne náhrady, vianočnú sekciu a mnoho ďalšieho ... celkovo je kuchárka písana v štýle, že sa vôbec nemusíte obmedzovať, pretože vám nič v jedle nebude chýbať. Či si už chcete pripraviť pomalé sobotnajšie raňajky, ako to robím aj ja, pripraviť letnú grilovačku či pohostenie pre kamarátov, všetko, naozaj všetko nájdete v týchto nových kuchárkach. 


Čo sa mi ale takisto páči, je ich aplikácia. Je tam viac ako 300 receptov zo všetkých kuchárok, ktoré sú dostupné aj offline. V aplikácií si viete jednoducho vyfiltrovať suroviny, ktoré máte presne doma, a na základe toho vám aplikáciu ponúkne recepty. Dokonca si tam môžete zapísať svoj nákupný zoznam a naplánovať jedlá na týždeň, resp. viac dní dopredu. To je skvelý spôsob, o ktorom som písala aj v prvom článku, pretože tak zabezpečíte svojmu telu celodenné palivo, obzvlášť počas veľmi zaneprázdnedých a náročných dní. Ja som si pre vás dnes pripravila takisto jeden skvelý recept, ktorý si môžete kedykoľvek pripraviť a vydrží vám v chladničke aj 5 dní. Keďže ja som tím "sladké jedlo", bude to nepečený banánový koláč. Receptík nájdete v kuchárke "názov", v aplikácií s členstvom PREMIUM (ktoré pomúka naozaj množstvo výhod) a tiež na konci tohto článku. 




Chápem, že pre niekoho môže byť zmena na zdravú stravu náročná. A úplne chápem aj to, že niekedy nás to môže ovládnuť. Ale to môže práve aj tá "nezdravá". Aj v tomto prípade je dôležité dovoliťcítiť slobodu. Dnešný životný štýl nám neustále opakuje, ako veľmi produktívny by sme mali byť a čo všetko musíme v jeden deň stihnúť. Často sú naše to-do listy nereálne a sme v neustálom „go, go, go“ mode. To, že na vyvážené jedlo už nemáme čas, ani nevravím. Preťažujeme seba, svoje telá, svoj čas a očakávania. Snažíme sa držať krok s nikdy nekončiacimi zoznamami namiesto toho, aby sme počúvali svoj vnútorný hlas. Pravdou je, že nemáme byť v režime neustálej produktivity. Nič v prírode takto nefunguje. Potrebujeme sa jednoducho zosynchronizovať s tým, čo nám naše telo ponúka.


Keď sme v neustálom zhone, v skutočnosti nemáme pre seba čas, necíme sa slobodne. Ale ako ľudia potrebujeme určitú slobodu, aby sme mohli robiť to, čo milujeme. Je dôležité nájsť si čas, čas pre seba, čas pre svojich blízkych, čas pre každodenné jedlo, ktoré je naším palivom. Každodenným palivom, bez ktorého nevieme fungovať a žiť. 


Dovoľte cítiť slobodu. Viem, že je to ťažké, pretože žijeme v spoločnosti, kde je toto tempo života normálne a dokonca tlačené. Cítime tlak našich telefónov, prítomnosti na sociálnych sieťach, dokonca aj udržiavanie dobrých vzťahov. Naša spolučnosť nás neustále k niečomu "tlačí". Vytratili sa hodnoty ako obed či večere pri spoločnom stole s dobrým jedlom. Aj z tohto by sme si mali urobiť prioritu. 


Kniha Jeme zdravo v meste aj na vidieku mi dokonale pripomenula moje letné prázdniny u babky. To boli časy. Vždy upiekla nejaký koláč, bábovku alebo bublaninu, milovali sme hrianky s maslom (ale iba z jej hriankovača, pretože žiady iný nepiekol tak, ako jej), a, samozrejme, buchty nad parou s kakom. Úplná klasika, ktorá však pri babke chutila vždy 1000% lepšie. Koľko ľudí si na tieto chvíle spomenie? A koľko z nich by sa do tohto času úprimne vrátila? Byť trošku bezstarostní ako deti sa, jednoznačne, oplatí. 😊




Čo pre seba dnes urobíte vy?





Zverejnenie komentára

simplicité