How To Eat Healthy? (Ako jesť zdravo?)


Vitajte späť! 


Pred pár týždňami som na svojom Instagrame zverejnila príspevok, v ktorom som sa trošku povenovala téme "Ako vlastne jesť zdravo?" Tak jednoduchý názov, no tak komplexná téma. A čo je horšie, aj dnes chápaná veľmi mylne a skrátka nesprávne.  


Pravdou je, že každému z nás sa stáva, že jednoducho nevie, ako svoj jedálniček oživiť a občas dôjdu aj nápady. Stáva sa, že nemáme čas, nevieme, čo si navariť, ako jedlo nutrične vyskladať (aby bolo aj chutné) … a taaak ďalej … S týmito problémami bojuje nespočetné množstvo ľudí a často to skončí tak, že pri našom zrýchlenom životnom štýle siahneme po bagete z bufetu počas obednajšej prestávky alebo že sa najeme až večer. A najeme sa veľa. 


V prvom rade si treba uvedomiť, že naše myslenie a malé rozhodnutia, ktoré robíme denno-denne, koniec koncov majú obrovský, dlhodobý a realistický vplyv na to, ako sa cítime a čo jeme.


Ak by som napísala, že udržať si skutočne zdravý, vyvážený a prirodzene správny životný štýl a zdravý vzťah s jedlom je jednoduché, klamala by som. Tiež sme ľudia a máme svoje PREČO? Každý z nás prežíva niečo iné, má iné pocity, myslenie, každý z nás pochádza z iného prostredia, inej rodiny. No aj v tomto prípade existujú určité základné piliere, na ktorých môžete svoj jedálniček a celkový životný štýl postaviť. Poďme si ich trochu rozobrať: 


1. Zostavte si rutinu


V tom, čo jeme a kedy jeme, je dobré zostaviť si rutinu. Počas karentény sa mnohým ľuďom narušila ich bežná pracovná či životná rutina, no aj čas, kedy jedli. Zrazu nebol problém objednať si večer o 11 pizzu alebo dať si cheeseburger z "mekáču". 


Naplánujte si svoje jedlá. Výborný tip je, aby ste si spísali všetko, čo si v daný týždeň plánujete pripraviť a podľa toho aj nakúpiť potrebné suroviny. (Vyhnete sa nákupu nepotrebných "blbostí"). Áno, viem, čo si môžete pomyslieť. "Je to otravné. Mám oveľa dôležitejšie vecí na práci." Chápem, no hneď ako sa do toho dostanete a budete vytrvalí, po pár pokusoch to pôjde oveľa ľahšie, rýchlejšie a bude vám to prirodzenejšie. 


Taktiež, nebojte sa jesť viacero receptov opakovane a ani sa nebojte kombinovať to, čo vám ostalo z predošlého dňa. Vôbec to není o tom, že musíte mať na každý deň (na raňajky, obed a večeru) naplánovaný nový špeciálny recept. Potom prichádza fráza: "Neviem, čo mám variť". A to nechceme. Ak však viete, že v daný deň alebo cez víkend máte čas, využite ho na experimentovanie a prípravu nových receptov (napríklad z kuchárky Jíme zdravě - nájdete ich aj na Instagrame, kde zdieľanú ďalšie skvelé recepty), ktoré môžete postupne zakomponovať do každodenného jedálnička. 


2. Pripravte si jedlo dopredu 


Voči tomu je mnoho ľudí spektických. Kým to nevyskúšajú. No poviem vám, ja som úplne typický príklad, pretože si jedlo vždy balím so sebou alebo si ho pripravím vopred. Tak viem, že mi to pomôže držať sa pravidelnosti a vyhnem sa extrémne dlhým pauzám medzi jedlami. 


Ak máte jedlo predpripravené, umožnuje vám to mať akýsi druh kontroly - kontroly nad sebou, nad tým, čo jete a nad tým, kedy jete. Vyhnete sa možnému prejadaniu, kedy sa po celom dni vrátite z práce, otvoríte chladničku a zjete takmer čokoľvek, čo tam nájdete. Verme mi, môže to spôsobiť množstvo fyzických, ale aj psychických problémov (z dlhodobého hľadiska). 


Ak si pripravíte jedlo dopredu, či už sú to raňajky, obed, večera alebo zdravé a nutričné snacky, ktoré si dáte medzi hlavnými jedlami, zabezpečíte tak svojmu telu celodenné palivo. Obzvlášť počas veľmi zaneprádznedých, náročných dní alebo keď cestujete a viete, že nebudete mať možnosť dať si nutrične vyvážené jedlo. 


Na raňajky sa výborne hodia overnight oats (recept nájdete na mojom Instagrame v reels), chia pudding, toast, atď. No a snacky ako sú raw datlové guličky, ovsené sušienky (prikladám vám aj recept z letnej kuchárky Jíme zdravě 😋) alebo müsli tyčinky vám vydržia niekoľko dní. 



3. Držte sa jednoduchosti 


Keď som na začiatku spomenula, že nám často dôjdu nápady a na varenie jednoducho nemáme čas, tak vám môžem zaručiť, že s kuchárkami Jíme zdravě vám len tak nápady nedôjdu a budú to hlavne rýchle nápady! Ja som vďaka nim objavila množstvo nových skvelých receptov a oživila tie, čo sú už moje stálice. Nájdete tam naozaj zrozumiteľné tipy a rady, ako jesť zdravo a hlavne sezónne, takže sa nestratí ani úplný začiatočník. Vďaka tomu si viete zostaviť skutočne pestrý a vyvážený tanier, ktorý vám dodá potrebnú dávku energie. Keď mi prišli do ruky celoročné kuchárky od Jíme zdravě, hneď som pochopila, že oni to robia úplne inak. Žiadne komplikované suroviny, ingrediencie ani postupy. 


Ľudia si stále myslia, že zdravá strava je komplikovaná a zložitá na prípravu. To už však dávno neplatí. No pozor! Zároveň platí to, že ak skutočne chcete niečo zmeniť a docieliť trvalé výsledky, niečo obetovať musíte a tam patrí aj o kúsok viac času na samotnú prípravu jedla. Stanoviť si priority. 😊


4. Vždy si vyberajte zdravšie možnosti 


Vždy, keď máte možnosť vybrať si zdravšiu alternatívu, choďte do toho! Ak zrovna máte chuť na niečo "nezdravé", nemusíte hneď utekať do fastfoodových reštaurácií. Vrátim sa opäť ku kuchárkam od Jíme zdravě (nájdte ich tu), pretože obsahujú napríklad aj zdravšie alternatívy fastfoodových jedál, ktoré si môžete pripraviť doma. To isté platí o sladkostiach. Priznám sa, áno, som na sladké. No za ten čas som si už veľmi zvykla pripravovať domáce sladkosti a vyhýbam sa tým kupovaným.  


Mojím ďalším typom je, aby ste zaradili vegetariánske a vegánske jedlá, ktoré vám dodajú širšie spektrum živín. V sezónnych kuchárkach nájdete aj množstvo tipov na sladké a slané raňajky, recepty na letné grilovanie, dipy a omáčky, šaláty. 




Pamätajte na to, že nie každý deň je rovnaký a nie každý deň sa cítime rovnako. Každý z nás pozná tie dni, kedy možno nejeme až tak zdravo. Preto nie je dôvod stresovať sa nad tým, ak v daný deň napríklad idete na večeru do mesta a viete, že si dáte niečo "iné". Vždy je to o vyváženosti a pocite, že hoci práve teraz si dám si pizzu, nevráti ma to o niekoľko krokov späť, ale posunie, a to najmä mentálne. Samozrejme, platí to aj v opačnom prípade. Nedovoľte, aby ste mali akékoľvek výčitky, aby ste boli na seba príliš prísni a aby jedlo spôsobilo emocionálne zmeny. Čím menej na to budete myslieť, tým prirodzenejší sa vám tento životný štýl bude zdať a budete si túto cestu užívať. 😊 


No a na záver vám ešte pripomínam kampaň, ktorá už beží. Jeme zdravo práve spustili crowdfundingovú kampaň na podporu ich ďalšej kachárskej knižky “Jeme zdravo – rýchlo a jednoducho”, ktorá výjde aj na Slovensku (v slovenskom jazyku). Nájdete v nej až 120 originálnych receptov a každý, kto do kampane prispeje ľubovoľnou sumou, si môže vybrať túto kuchárku v slovenskom jazyku (ako odmenu 😍). Túto kuchárku budete mať doma ako prví a ešte aj so zľavou. 😉 Keďže boli tvorené v spolupráci s odborníkmi na výživu, aj pomocou tejto novej kuchárky si viete vytvoriť jedálniček úplne sami, a to tak, aby vám nič nechýbalo.




Tu je link, kde môžete kuchárku podporiť: https://www.startlab.sk/projekty/2033-jeme-zdravo-kucharka-ktora-setri-cas-peniaze-i-kalorie-/



Majte ešte pekný deň! 




Zverejnenie komentára

simplicité