Green Budha Bowl (Zelený štvrtok)


 

Vitajte!


Ak mám byť úprimná, neviem, či sa mi niekedy podarilo na zelený štvrtok zjesť čisto zelené jedlo. 😅 Ale myslím, že sa mi to tento rok už podarí. Keďže sa zelený štvrtok blíži, mám tu pre vás inšpiráciu v podobe Budha bowl, o ktorej ste už určite počuli. Ja ich osobne milujem, pretože do nich viete "nahádzať" úplne čokoľvek. Poďme si ale povedať, ako si ju správne vyskladať. 


ZÁKLAD - základ stále tvorí nejaká listová zelenina, teda šalát, špenát, kel, kapusta atď.

OBILNINA - obilnina je takisto základ, ktorý dodáva celej bowl šmrnc; na výber je toho množstvo, v tomto prípade je to ryža zmiešaná s quinoou; môžete použiť aj hnedú ryžu, kuskus, bulgur, pohánku, ovos, pšeno, celozrnné / bezlepkové cestoviny, prípadne aj zemiaky či batáty

TUKY - tu je dôležité sa zamerať na zdravé tuky, ako je najčastejšie avokádo; patria sem aj orechy (vlašské, píninové, ...) a semienka (konopné, tekvicové, ľanové, ...) 

BIELKOVINY - ja som do tejto green Buddha bowl zakomponovala quinou, ktorá je naozaj výborným zdrojom bielkovín, no skvele chutí opečené tofu, tempeh, cícer či pošírované vajíčko / grilované mäso / losos (ak nie ste vegetarián / vegán)

ZELENINA - pri zelenine sa meze nekladú, takže s chuťou do nej; či už chcete kombinovať surovú, alebo tepelne upravenú, nič nepokazíte pečenou cuketou, brokolicou, nastrúhanou mrkvou, paradajkami či uhorkou

DRESING - toto je maximálne voliteľné, ale za mňa to robí svoje; striedam rôzne dresingy, no odkedy som vyskúšala Pestacchio od Powerlogy (nájdete tu), žiaden iný snáď už nerobím; stačí zmiešať nesladený kokosový jogurt s Pistacchiom a poďakujete mi neskôr; okrem toho, samozrejme, môžete využiť napríklad horčicový dresing, jogurtový, medový, olivový, nejaký pikantnejší, citrónový, hummus, pesto, ... 


Mimochodom, na https://powerlogy.com momentálne prebiehajú aj nejaké veľkonočné zľavy, tak určite mrknite. 💚


Poďme teda na recept. 



Ingrediencie: 

70 g basmati ryža

70 g čierna quinoa

½ cukety

Špenát 

Mrazený hrášok 

Avokádo

2 pl citrónová šťava 

1 pl olivový olej

1 pl ľanový olej

3 pl kokosový alebo grécky jogurt

3 pl Pistacchio

Bylinková soľ, čierne korenie, mletý zázvor 


Postup: 

  1. Ryžu s quinou dáme do hrnca, osolíme a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Varíme pod pokrievkou cca 25-30 minút. Quinoa má byť viac chrumkavá. 

  2. Na panvici rozpálime olivový olej a pridáme mrazený hrášok. Ten osolíme, pridáme čierne korenie, mletý zázvor, 1 pl citrónovej šťavy a necháme pár minút dusiť do zmäknutia. 

  3. Cuketu nastrúhame na dlhé široké pásy, takisto pridáme štipku soli, čierne korenie ľanový olej a dobre premiešame. 

  4. Na jednoduchý a chutný dresing zmiešame jogurt, Pistacchio a citrónovú šťavu. 

  5. Do misky dáme hrsť umytého špenátu, uvarenú ryžu s quinoou, cuketu, hrášok, nakrájané avokádo a Pistacchio dresing. 

  6. Môžeme podávať aj s opečeným tofu, tempehom, cícerom či pošírovaným vajíčkom. 



Dobrú chuť! 







Zverejnenie komentára

simplicité