Finding Food Freedom (+ Raw Roll Cake Recipe)

 



Vitajte! 


Veľmi rada zvyknem otvárať témy zdravia, pôsobenia jedla na zdravia, ale aj problémy s tým spojené. V článku, ktorý som pridala už dávnejšie, som písala o hormonálnej nerovnováhe, ktorá postihuje neskutočne veľa žien (môžete si ho prečítať tu). Ďalším ohromne rozšíreným problémom je doslova "nesloboda v jedle". Sama som prekvapená, koľko žien a dievčat niečim podobným trpí alebo si možno ani neuvedomujú, že ich to postihuje. K tejto téme mám, osobne, veľmi veľa čo povedať a sama som na dllllllllhej ceste ku "slobode v jedle". Túto tému som sa naschvál rozhodla otvoriť v tomto predvianočnom období, kedy mnoho z nás jedlo priveľmi rieši. Rieši napríklad to, že bude jesť veľa sladkého a že si jednoducho "dopraje". Ako to počas Vianoc býva. Verím, že ak sa na túto tému pozrieme spoločne, tak to pomôže. A na konci vás čaká mega chutný recept... 😊


Ako by som začala ... prirodzene mám zdravú a clean stravu rada a takmer vždy mám chuť na zdravé jedlá. Nevyhľadávam úmyselne nejaké fast foody, polotovary alebo ďalšie jedlá tohto druhu. Zároveň nemám ani pocit, že sa o niečo oberám, ak si nedám zrovna hamburger. Pretože ak príde deň, kedy na neho dostanem chuť, tak si ho dám. Ale mám veľmi rada sladké, to je také moje. 🙊 Mám rada, ak svojmu telu dodávam potrebné živiny z plnohodnotných surovín, pretože vďaka tomu cítim, že má to, čo potrebuje a má dostatok energie. Aj to sladké sa snažím pripraviť v kvalitnejšej verzii, keďže každý deň si niečo sladké dám. To však neznamená, že nezdravé jedlo je zlé. Jedlo by sa nemalo kategorizovať na dobré a zlé. Existuje jedlo, ktoré je možno menej nutričné, ale nie zlé. Sama som si prešla zaujímavou cestou a fázami (a stále prechádzam) čo sa týka samotnej stravy a vzťahu k jedlu. Väčšina z toho nebola "zdravá cesta", ktorou by ste chceli ísť. A teda ani ja. 


Taktiež by som spomenula to, že neexistuje JEDNA formulka, ktorá by určila "diétu" a "životný štýl" pre každého. Či je to vegánska strava, keto, paleo, atď. Každý je iný a jedinečný. Sme ovplyvnení tým, akú máme minulosť, trávenie, kde bývame a žijeme, čo sme zvykli konzumovať ako deti, aké lieky či vitamíny užívame a mnoho ďalšieho. Je to zaujímavé, však? Napriek tomu, že dnes máme prístup už takmer ku všetkému a všetko si vieme vygoogliť, aj tak sa zároveň vieme na týchto informáciách popáliť. Ja som momentálne už nejaký ten rok na plant-based strave, no veľmi obľuvujem ryby, takže si ich dám. A to mi práve takto vyhovuje. Rozhodnutie prestať jesť mäso a neskôr prejsť na vegánsku stravu bolo ovplyvnené práve tým, že môj vzťah k jedlu nebol zdravý. No práve táto strava mi pomohla prekonávať rôzne strachy a nesprávne vzorce. Nevravím, že tento vzťah teraz úplne je zdravý, ale viem, že je to na dobrej ceste. (Písať o tomto je celkom zaujímavé.) Taktiež nevravím, že sa to nemôže zmeniť. O rok, dva, desať môže prísť zmena, a práve tento spôsob stravovania mi nemusí vyhovovať. Ale tu sa opäť dostávame k tomu, že každý je iný a naše telo a zmýšľanie sa postupne mení. Dôležité je, aby telo malo všetko, čo potrebuje, bolo plné energie a ak sa to týka žien, malo zdravý menštruačný cyklus - čo je jeden z hlavných indikátorov, ktorý signalizuje, ak niečo nie je v poriadku. Ak zrovna dodržujete nejakú z týchto diét (aj keď to slovo používam veľmi nerada), je dôležité opýtať sa, či to môže byť pre mňa dlhodobé, či viem takýto životný štýl udržať bez toho, aby som sa musela obmedzovať, či mi to náhodou nebráni socializovať sa a ísť s kamarátmi alebo rodinou na večeru. Robí ma to šťastnou alebo sa príliš obmedzujem? Takýto život nechce predsa nikto. A verte mi, viem, o čom hovorím. Niektoré veci a návyky v oblasti PPP sa nedajú vysvetliť a pochopia ich iba ľudia, ktorí si tým prešli. Práve kvôli tomu mnoho ľudí býva zosmiešnených, odsúdených a nepochopených. 


Intuitívne jedenie 

Budem úprimná. Moje telo (resp. hlava) do takej miery nepozná intuitívne jedenie. Rozhodne nevie, čo je to taký ten "ease" okolo jedla. Ale to je tiež bod, na ktorom, myslím si, mnoho z nás pracuje. Intuitívne jedenie znamená počúvanie nášho tela. To, čo potrebuje a čo si žiada. Intuitívne jedenie však zároveň zahŕňa vedomé "choices" toho, čo jeme. Práve tu by sme mali pochopiť, čo znamená jedlo bez výčitiek, bez reštrikcií a cítiť sa slobodne. Nie je to to, že teraz budem jesť čo chcem a kedy chcem. Z dlhodobého hľadiska by to určite neviedlo k ničomu pozitívnemu. Naše telo je totiž veľmi múdre a vie, čo potrebuje, aby malo dostatok energie. Znamená to, že si dám práve to, na čo mám chuť, nemusím čakať do istého času, hodiny, keď si dám niečo navyše, nemusím preto hneď aj navyše cvičiť atď.  


Avšak, ak si práve prechádzate napr. PPP, prešli ste si tým v minulosti alebo trpeli možno ortorexiou, tak tieto signály hlava veľmi dlho potláčala. Ak zrazu začneme počúvať svoje telo a cítime, že možno by sme aj zjedli viac, ako je bežné, je to úplne normálna súčasť uzdravovania a recovery. Máme tendenciu sa škatuľkovať a porovnávať v zmysle "ale veď toľko zjesť nemôžem; to je veľa; druhí toľko nezjedia; ..." Môžeš. Telo žilo príliš dlho na minime a nemalo odkiaľ čerpať energiu. Hlavne sa netreba báť. Ako som spomenula, naše telo vie, čo potrebuje. Ak sa stresujeme ohľadne jedla, stes môže byť omnoho horší a má omnoho horší vplyv na zdravie, telo a trávenie ako jedlo samotné. 


Body image 

Koľko z nás si na sebe nájde časti, ktoré nemáme radi? A koľko z nás si na sebe nájde časti, ktoré máme radi? Láska k sebe samej je dlhotrvajúci proces. Niekto to má prirodzene v sebe, že si verí a je sebavedomý. Možno to poznáte, možno nie. Ja to teda nepoznám. 😅 Stavím sa, že možno aj tá najdokonalejšia osoba má na sebe časti tela, s ktorými nie je úplne stotožnená. K tomu chcem napísať iba to, že život nám ponúka OMNOHO viac ako to, ako naše telo vyzerá. Je to o tom ako sa cítime. Máme iba jedno telo na celý život a neuvedomujeme si, čo všetko pre nás robí. Nevravím, že body image je zlý, pretože všetci sa chceme cítiť dobre a pekne, ale nie je to VŠETKO. Ak uvoľníme z požiadavok, ktoré na seba a svoje telo denno-denne kladieme, začneme sa cítiť oveľa lepšie a viac sami sebou. 💕


Ako si tento proces spríjemniť? 

V prom rade je dôležité nastavenie mysle. Áno, je to náročné. Častokrát oveľa náročnejšie ako očakávame. Je pravda, že môj vzťah k vareniu a pečeniu som nezaznamenala už ako malé dievčatko. Nie. Prišlo to postupne s daným problém a stalo sa mojou (neoddeliteľnou) súčasťou. Najprv som, očividne, bola nútená pripravovať si jedlo sama, no postupom času som si to začala užívať naplno. A to hlavne preto, pretože som objavovala nové jedlá, potraviny, recepty a zdalo sa mi to zaujímavé. Prirodzene som chcela tráviť v kuchyni viac času. Aj keď na začiatku to prirodzené nebolo. 


Momentálne mi tento celý proces spríjemňuje aj e-shop www.nutiva.sk, ktorému som neskutočne vďačná. Zásobuje má tými najkvalitnejšími a najzaujímavejšími potravinami, ktoré môžem s vami zdieľať ďalej či už v receptoch, alebo tak, že vám o nich napíšem. 😊 A keďže viem, že sa blížia Vianoce a takisto Mikuláš, asi viem, čo poteší mnoho blízkych. Na ich e-shope nájdete totiž rôznorodé potraviny, z ktorých si môžete vybrať čo len chcete. Pridávam vám aj môj zľavový kód na 10% zľavu "Annamaria10". Super je, že ho môžete kombinovať a využiť aj na už zľavnené položky!! 


Je dôležité maž jedlo rád a pripravovať si ho s radosťou. Nie preto, že musím, ale preto, že CHCEM. Že chcem niečo zmeniť a posunúť sa. Zaujímavé potraviny, recepty a experimentovanie v tom, nepochybne, pomôžu. Ja sa do kuchyne vždy teším, pretože tam prebieha zároveň aj moja "terapia". A s produktami od Nutivy je to o to väčšia radosť. 😊 



Verím, že tento článok bol na niečo dobrý a ak tu mám niekoho, kto sa v tomto našiel, tak zďaleka nie si sama/sám. A všetko bude dobré. teraz poďme na prvý vianočný recept, ktorý som si pre vás pripravila. patrí medzi moje úplne najobľúbenejšie! Dajte si ho s radosťou a bez rozmýšľania. 💕 


Raw kokosová roláda 


Ingrediencie: 

200 g datlí

50 g ovsených vločiek

50 g strúhaného kokosu 

100 g kešu orechov

1/2 čl mletej vanilky 

1/2 čl perníkového korenia

30 ml kokosového oleja


Náplň:

200 g strúhaného kokosu 

100 g kešu orechov

30 g javorového sirupu 

30 ml kokosového oleja


Postup: 

1. Datle zalejeme vriacou vodou a necháme odpočívať 20-30 minút. 

2. Ovsené vločky, kokos a kešu rozmixujeme na múku. Vodu z datlí vylejeme a datle pridáme do mixéra so zvyšnými ingredienciami, korením a olejom. Mixujeme, kým hmota nebude jednotná a mierne lepivá.

3. Potom ju rozvaľkáme do obdlžíka. Najlepšie to ide tak, že si cesto položíme na potravinovú fóliu, ktorú dáme následne aj na vrch. Takto cez ňu cesto vyvaľkáme. 

4. Na náplň dáme všetky ingrediencie do mixéra a mixujeme, kým nevznikne konzistencia podobná krému (môže byť trošku hustejšia). Medzi mixovaním robte prestávky a dajte mixéru oddýchnuť (aby nezhorel).

5. Na tmavé cesto rovnomerne nanesieme náplň a zrolujeme. 

6. Dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.  




Ako ďalší článok chystám pre vás opäť niečo vianočné - 3 druhy vianočných koláčov, ktoré si všetci dáme bez výčitiek. Či už si ich pripravíte v zdravšej verzii, alebo klasickej, je to jedno. Hlavne nemyslite na jedlo ako na niečo, čo robí nášmu telu (a mysli) zle, ale ako na niečo, čo nám v skutočnosti môže pomôcť. 

Zverejnenie komentára

simplicité