Balanced Hormones + Oatmeal Recipe


Vitajte! 


Dnes sa spolu pozrieme na tému, o ktorej si myslím, že sa u nás veľmi nediskutuje alebo je dokonca taboo. Obzvlášť v spojení so stravou. Je ňou hormonálna nerovnováha. Viem, že s hormonálnou nerovnováhou bojuje veľa žien (veľmi veľa), no často jediným spôsobom je nasadenie a užívanie HAK, čo, podľa môjho názoru, nie je vôbec žiadne východisko. Môže to pomôcť v tomto probléme, no naruší to niekoľko ďalších telesných funkcií, a to ani nehovorím o psychike a mentálnom zdraví ženy. Avšak, jedným zo spôsobov, ako pracovať na vyvážení hormónov, je strava. Zdravá strava. 


Hormóny sú riadiacim systémom nášho tela. Častokrát si neuvedomujeme, že väčšina priemyselných produktov, kozmetiky, šampónov či dokonca sviečok, obsahuje chemikálie narúšajúce hormóny. Určite mi dáte za pravdu, že "rozhodiť" hormóny nie je až tak náročné a stačí naozaj málo. Sú totiž tak krehké. Čo je horšie, hormonálna nerovnováha má vplyv na takmer všetky ďalšie aspekty zdravia. Nezdravé hladiny hormónov môžu dokonca zvýšiť riziko vzniku určitých druhov rakoviny a iných chronických chorôb. Samozrejme, nie vždy je to vina šampónov, no častejšie je to stres, uponáhľanosť, nespavosť, nezdravý životný štýl, alkohol, fajčenie, etapa života ... a takto môžem pokračovať ďalej ...


Stručne povedané, je nesmierne dôležité, aby sme pochopili, PREČO vlastne jeme a AKÝ PRÍNOS bude mať jedlo pre naše telo. Ak chceme skutočne vyvážiť svoje hormóny, musíme začať vnímať jedlo inak.


Môže byť ľahké jesť výhradne pre potešenie alebo nejakú rutinu bez toho, aby sme sa veľmi zamýšľali nad tým, ako potraviny „usmerňujú“ všetky naše bunky. Ale keď dáme jedlo do súvislosti s tým, ako sa cítime a fungujeme, zrazu vyzerá úplne inak a javí sa oveľa dôležitejšie ako len pár minút pôžitku. 


Práve preto som sa rozhodla, že sa spolu pozrieme na niektoré prospešné zdroje, a pomohli si tak pri hľadaní najlepších potravín, ktoré príroda ponúka a ktoré môžu pomôcť dosiahnúť hormonálnu rovnováhu. Chceme sa predsa cítiť oveľa viac energickejšie a zdravšie, no nie? 


ZAKOMPONUJTE ZDRAVÉ TUKY

Zdravé hormóny potrebujú zdravé tuky. Začiatok dňa so zdravými tukmi, ako sú ľanové a konopné semienka alebo kokosové maslo, vám zaistí pocit sýtosti na dlhší čas. Do tejto kategórie sa nebojte zaradiť orechy akáhokoľvek druhu (môžu to byť vlašské, pekanové, brazílske, lieskové orechy, mandle atď.) a tiež ďalšie druhy semienok (slnečnicové, chia, tekvicové, sezam atď.). Rovnako ako avokádo, aj väčšina orechov je vynikajúcim zdrojom beta-sitosterolu. Orechy aj semienka môžete pridať takmer do každého jedla, a to všetko vášmu telu poskytne určitú dávku vlákniny a esenciálnych mastných kyselín. 


Ďalšie významné zdroje zdravých rastlinných tukov sú: avokádo, olivový olej, kokosový olej, mak, kokos alebo kokosové lupienky, ktoré dodajú sladkosť. Naopak, vyhýbajte sa priemyselným tukom, ako je margarín. A ešte pozor, bonus navyše !!! 😍 Zdravé tuky podporujú žiarovosť vlasov, pokožky a nechtov. 


... AJ VLÁKNINU

Už samotné ovsené vločky sú plné vlákniny, ktorá pomáha zdraviu čriev a správnemu tráveniu. Keď zdravie čriev doslova prekvitá, hormóny sú taktiež vyváženejšie. Obsahuje tiež vitamíny, minerály, a antioxidanty, teda podporuje citlivosť na inzulín, čo je dôležitý faktor pre vyváženie ženských hormónov.


Výborným zdrojom sú aj celozrné ovsené vločky, cirokové a špaldové vločky, jačmenné vločky, quinoa vločky, ražné vločky, pšenové vločky či amarant, čo súvisí aj s lepšou hladinou cukru v krvi.


Navyše, mnoho ľudí sa dnes obilninám, a dokonca aj lepku vyhýba, ale tieto potraviny vôbec nie sú také zlé. Ak nemáte vážny dôvod na to, aby ste lepok vynechali zo svojej stravy, určite sa ho úplne nevzdávajte. Netvrdím, že ho máte jesť 3x do dňa, no ani to, aby ste ho úplne vynechali. Takže vôbec nemusíte siahať nevyhnutne po bezlepkových variantách obilnín. 


PRIDANÝ CUKOR VYNECHAJTE

Príliš veľa rafinovaného cukru a spracovaných potravín môže hormóny úplne rozhádzať. Snažte sa vynechať akýkoľvek druh cukru (okrem prírodného, samozrejme), ale aj v takom prípade si pokúste zvoliť medzi javorovým sirupom alebo medom. Ja som v tomto recepte použila iba kokosové lupienky sladené javorovým sirupom pre extra osladenie. Bez dlhodobého pridávania cukrov bude váš a celkový endokrinný systém fungovať oveľa lepšie. Takže sa vždy, keď je to možné, držte pravých, nespracovaných jedál (whole foods). 


DBAJTE NA KVALITU POTRAVÍN!  

Tu sa dostávame k poslednému, no obzvlášť dôležitému a nevyhnutnému bodu. Kvalita potravín je niečo, čo by malo byť pre nás už samozrejmosťou, no napriek tomu to tak nie je. Mnoho ľudí stále siahne po potravinách plných E-čiek, zápalových zložiek, umelých chemikálií či pridaného cukru. Hlavne, aby to bolo rýchlo a vynaložili sme čo najmenej úsilia na prípavu jedla. No aj kvalitné jedlo sa dá pripraviť rýchlo s oveľa lepším pocitom. A poviem vám, nie je nič lepšie ako domáce jedlo! 


Pojem kvalita je však omnoho komplexnejší a mohla by som o tom písať nekonečne veľa. Ale to, čo vám chcem odporučiť, je e-shop Nutiva, ktorý ponúka široký sortiment produktov a ktorý mi v mnohých veciach ukázal skutočnú BIO kvalitu. Navyše, nájdete tam aj množstvo výživových doplnkov a superpotravín (Maca je obzvlášť prospešná), ktoré môžu pri hormonálnej nerovnováhe pomôcť. Jesť rôzne druhy kvalitných a nespracovaných potravín je veľmi potrebné pre udržanie rovnováhy hormónov, ale aj celkového zdravia. Nikdy to nie je tak zložité, ako sa na prvý pohľad zdá a verte mi, Nutiva je čistá jednoduchosť a absolútna spoľahlivosť. 


*Na ich e-shope môžete využiť zľavový kód "Annamaria10" na všetky produkty (aj zľavnené). 


Tak a teraz poďme na sľúbený recept: 


20 g ovsených vločiek

20 g pohánkových vločiek

1 čl kokosového masla (alebo 1/2 čl kokosového oleja)

1 čl zlatých ľanových semienok 

2 čl konopných semienok

200-300 ml mandľového mlieka + trochu vody

1 čl maca prášku

1/2 čl vanilkového prášku

1/2 čl škorice

1/3 čl muškátového orieška

Štipka soli


Na vrch: 

1 (malý) banán

Mandľové maslo

Kokosový jogurt

Vlašské orechy

Konopné semienka

Kokosové lupienky

1/2 škorice


Postup: 

1. Všetky ingrediencie na ovsenú kašu dajte do malého hrnca a varte 10-15 minút za občasného miešanie. Odporúčam variť na strednom plameni. Ak potrebujete viac tekutiny, pridajte navyše mlieko alebo vodu. Pokúste sa vytvoriť hustú krémovú konzistenciu. 

2. Následne na vrch už iba nakrájame banán, pridáme čučoriedky (alebo iné bobuľovité ovocie), orechové maslo, kokosový jogurt, orechy, semienka a posypeme extra škoricou. 


Je to veľmi jednoduché, no hlavne plné tých správnych ingrdiencií, ktoré sú pre ženské telo veľmi prospešné. ♡



Nezabúdajte, že každé telo je jedinečné, takže platí, že musíte iba skúšať, skúšať a skúšať. Neexistuje žiadna univerzálna strava, a preto bude každé telo prosperovať konzumáciou rôznych iných potravinách. Existujú však niektoré kľúčové živiny, ktoré naše hlavné hormóny potrebujú na to, aby správne fungovali a o tých sme si čo-to napísali v dnešnom článku. Ak máte podobný problém, dúfam, že vám tento článok pomôže a nájdete si tam to, čo potrebujete. 😊

1 komentár

  1. Vau, úžasný článok! O hormonálnej rovnováhe som si nikdy nečítala, nikdy som tomu nekládla veľmi veľký dôraz, ale musím začať, lebo je to dôležité. Takže veľmi veľmi ďakujem 🥰🥰

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Kde kupovať etické oblečenie / časť 04 — spodná bielizeň

    OdpovedaťOdstrániť

simplicité