Vitajte späť!
Už ste začali s vianočným pečením? Keďže ja vianočné recepty milujem a atmosféru v kuchyni si naplno užívam, začala som už asi pred mesiacom. 😅 Rozhodla som sa sa vám spísať recepty na naozaj klasické vianočné recepty, ktoré však sú vo vegánskej verzii. Nebojte, rozdiel nebudete cítiť. Navyše, v minulom článku som vám sľúbila recepty na 3 druhy vianočných koláčov. Hodia sa výborne na vianočný stôl a som si istá, že klasikou nikto nepohŕdne.
Skôr ako sa pustíme do receptov, chcem podotknúť, aby ste dbali na poctivé ingrediencie. Čo sa týka samotnej prípravy, je nevyhnutné mať dobrú múku, ktorá je základom všetkého. Veľa receptov stroskotali iba na tom, že som nepoužila správnu múku. Už nejaký ten čas používam výhradne českú zančku Pernerka, ktorá je výborná! Nájdete ju aj na e-shope www.nutiva.sk a viete si zvoliť či už pšeničnú, špaldovú alebo špaldovú celozrnnú. So špaldovou sa pracuje ozaj dobre a rozdiel častokrát ani nepoznať. Takže ak chcete vyskúšať vianočné recepty v zdravšej verzii, mojím odporúčaním je jednoznačne Pernerka.
Špaldové orechové rožky
Ingrediencie:
250 g špaldovej múky
100 g mletých vlašských orechov
200 g vegan masla (Rama, Flora, Alsan)
30 g práškového trstinového cukru
3 pl javorového sirupu
1 pl mletých ľanových semienok (použila som zlaté) + 2 pl vody
1/2 šl mletej vanilky
Postup:
- Mleté ľanové semienka zmiešame s vodou a necháme aspoň 5 minút odstáť, aby vznikol hustý gél.
- Vo väčšej miske zmišame všetky suché ingrediencie. Následne pridáme zmäknuté vegan maslo, sirup a ľanové vajíčko.
- Rukami vypracujeme kompaktné cesto, ktoré dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky (najlepšie cez noc).
- Na druhý deň môžeme začať vytvárať rožky. Buď použijeme formu, alebo môžeme ručne vytvarujeme rolky, ktoré ohneme.
- Pečieme pri 170 stupňoch 15 minút.
- Po vychladnutí ich potrieme džemom a môžeme aj pocukrovať.
Nugátové guličky
Ingrediencie:
200 g horkej čokolády
1 čl kokosového oleja
2 pl čokoládového orechového masla
80 g kešu
20 g kokosovej múky
3 pl javorového sirupu
50 g rozdrvených kešu orechov (na obalenie)
Postup:
- Kešu zalejeme horúcou vodou a necháme odstáť 2 hodiny. Plechovku s kokosovým mliekom dáme do chladničky.
- Horku čokoládu spolu s kokosovým olejom dáme aspoň na 1 minútu do mikrovlnky, aby sa roztopila.
- Z kokosového mlieka odoberieme tuhú časť a spolu s kešu, sirupom a kokosovou múkou rozmixuejme na jemný krém.
- Primiešame rozpustenú čokoládu a čokoládové orechové maslo. Dbajte na to, aby bola teplota kokosového mlieka a čokolády približne rovnaká. Inak sa môže hmota zraziť.
- Túto hmotu dáme na 1 hodinu do chladničky.
- Potom si z hmoty odoberieme menšie množstvo a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v rozdrvených kešu orechoch.
Vegan linecké koláčiky
Ingrediencie:
250 g špaldovej múky
200 g vegan masla (Rama, Flora, Alsan)
50 g práškového trstinového cukru
3 pl javorového sirupu
1/2 šl mletej vanilky
Marmeláda (slivkový džem)
Postup:
- Vo väčšej miske zmišame všetky suché ingrediencie. Následne pridáme zmäknuté vegan maslo a sirup.
- Rukami vypracujeme kompaktné cesto, ktoré dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky (najlepšie cez noc).
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme požadované tvary. V každom druhom kúsku spravíme dierku alebo vykrojíme iný vzor.
- Pečieme pri 170 stupňoch približne 15 minút.
- Po vychladnutí ich potrieme džemom a môžeme aj pocukrovať.
Vegánske linecké som ešte nikdy neskúšala piecť (a ani žiadne iné, haha), ale vyzerá oveľa jednoduchšie než som myslela, takže veľmi ďakujem za recept 🥰
OdpovedaťOdstrániťSIMPLYBERENICA — INSTAGRAM — NOVÝ ČLÁNOK: Co se skrývá za naším blahobytem — Vánoční speciál