3x No Oatmeal Porridge



Ahojte! 


Chápem, ak niekto povie, že tých ovsených vločiek má už niekedy dosť. Dobru správou je, hlavne pre tých, ktorých v detstve zlá skúsenosť s ovsenou kašou nejak poznažila, že pri tomto recepte to zďaleka nekončí. Aj keď mňa osobne nikdy ovsené vločky neomrzia, rada si pripravím aj inú kašu ako práve tú ovsenú. Koniec koncov, je to výborný spôsob toho, ako do seba dostať širšie spektrum makro i mikroživín z iných obilnín. Určite niektorí z vás už vedia, že nedám dopustiť na teplé reňajky, a toho sa budem pridŕžať aj dnes. Napriek tomu, že to tentokrát nebudú ovsené vločky, verzie týchto receptov sú taktiež veľmi zdravé, plné vlákniny, zdravých tukov a bielkovín. Navyše, sú úplne bezlepkové! No a, samozrejme, s ingredienciami a toppingami sa dá hrať donekonečna a stále môžete vymýšľať nové, chutné kombinácie. 😊 


Pri týchto receptoch mi opäť dokonale asistoval e-shop Nutiva, kde, mimochodom, do 11.9. platí zľava na všetky ich produkty. Stačí použiť kód "Annamaria10" a 10% zľavu máte automaticky odpočítanú. 💝


ČOKOLÁDOVÁ POHÁNKOVÁ KAŠA S OPEČENÝM BANÁNOM 


Ako prvú tu máme hneď pohánkovú kašu. Tú som vybrala práve preto, pretože mnoho ľudí je voči pohánke skeptických. A pritom ani netušia, aká je to neskutočne zdravá potravina. Jedna vec je jej chuť, no druhá vec výživový profil. Dnes sa však teda zameráme na to, ako si ju pripraviť skutočne chutne !!! a verím, že vám po tomto recepte pohánka zachutí omnoho viac. Do kaše som pridala kakao, ktoré tú jej typickú chuť o niečo zjemní a taktiež javorový sirup a jablko, čo jej dodá príjemnú sladkosť. Môžete pridať aj macu, ktorá zas dodáva takú jemnú karamelovú príchuť, ale je to na vás. Na vrch som sa rozhodla opiecť banán so škoricou, čo je vždy dobrá voľba pri akýchkoľvek raňajkách. 

Ingrediencie: 
5 g kakaa 
1 čl javorového sirupu 
1 čl maca prášku (voliteľné) 
1/2 nastrúhaného jablka 
200 ml vody 

Pečený banán: 
1/2 banánu
1/2 čl škorice
Kokosový olej

Na vrch: 
Granola
Kokosový jogurt

Postup: 
1. Všetky ingrediencie na kašu dáme do hrnca a varíme na strednom až nízkom plameni približne 15 minút. 
2. Banán rozkrojíme na polovicu a potom pozdĺžne opäť na polovicu. Na panvici rozpálime kokosový olej a pridáme bánan. Posypeme škoricou a opekáme približne 3-4 minúty z každej strany. Banán celkom rýchlo zmäkne. 
3. Keď je kaša hotová, najeleme do misky, prídame opešený banán a zvyšné toppingy. 



PŠENOVÁ KAŠA S MALINAMI


Pšeno patrí medzi moje vôbec najobľúbenejšie potraviny a je skoro až nepochopiteľné, na koľko rôznych spôsobov ho viete pripraviť. Poviem vám, že táto kaša vás nesklame! Kokosovo-malinová aróma rozvonia celú kuchyňu a o krásne ráno máte postarané. 



Ingrediencie: 
50 g pšena 
20 g kešu masla (alebo iného orechového masla)
100 ml kokosového mlieka / smotany (v plechovke)
Voda (podľa potreby) 
 
Ovocné pyré: 
40 g jahôd
40 g malín
1 čl citrónovej šťavy
½ čl mletej vanilky 
100 ml vody 
 
Na vrch: 
Čerstvé maliny
Mandľové lupienky


Postup: 
1. Pšeno dáme do hrnca a zalejeme dvojnásobným množstvom vriacej vody. Necháme variť asi 20 minút, kým nebude mäkké. Občasne premiešame a podľa potreby môžeme doliať vodu.
2. Jahody nakrájame na menšie kúsky a spolu s malinami, datlovým sirupom, citrónovou šťavou, vanilkou a trochou vody dáme do hrnca. Necháme zmes mierne vrieť, aby ovocie zmäklo. 
3. Keď je pšeno uvarené pridáme kokosové mlieko, kokos a kešu maslo. Dobre premiešame a počkáme, kým kaša zhustne a vytvorí krásnu krémovú konzistenciu.
4. Hotovú kašu dáme do misky, polejeme ovocným pyré, pridáme čerstvé maliny, rozkrojené datle, kokosové a mandľové lupienky.


MAKOVÁ QUINOA KAŠA S BROSKYŇOU 

Quinoa sa radí medzi superpotraviny, a to úplne právom. Podobne ako pšeno či pohánku, aj quinou možno využiť a pripaviť na niekoľko skvelých spôsobov. Slané? Sladké? Na výber je toho toľko! Ak sa bavíme o raňajkovej kaši, biela quinoa je na ňu ako stvorená. Narozdiel od červenej alebo čiernej má biela po uvarení omnoho krémovejšiu konzistenciu. V niektorých obchodoch zoženiete aj quinoa vločky, no myslím, že samotná quinoa je na to takisto výborná. V kombinácií s makom a broskyňou je to jedna báseň. 


Ingrediencie: 
50 g quinoy
1 pl maku 
100 ml vody 
9 g proteínu (voliteľné)
1 čl kokosového masla 
1/2 čl vanilky 

Na vrch: 
Broskyňa
Kokosový jogurt 
Chrumkavá granola
Mandľové maslo

Postup: 
1. Quinou dáme do hrnca, zalejeme vodou a mliekom a necháme variť cca 15-20 minút, kým nezmäkne. 
2. Keď je quinoa uvarená primiešame mak, vanilku, proteín a kokosové maslo, ktoré vytvorí super krémovú konzistenciu. Premiešame, necháme prevrieť a odstavíme z ohňa. 
3. Kašu nalejeme do misky a pridáme toppingy. 


Existuje naozaj široký sortiment zdravých obilnín, ktoré ponúkajú rovnaké benefity ako aj ovsené vločky. Preto sa nemusíte vôbec báť, že vďaka tomu bude vaše jedlo všedné. Takisto sa nebojte experimentovať, pretože spôsobov je naozaj veľa! Dúfam, že Vás recepty zaujali a prajem dobrú chuť! 💓



2 komentáre

simplicité