Vegan Tiramisu


Vitajte späť! 


Dnes to bude naozaj (ne)špeci recept. Najprv mi dovoľte otázku. Je tu niekto, kto snáď nemá rád talianske tiramisu? Dúfam, že nie. Popravde, recept na vegan tiramisu som chcela vyskúšať už veľmi dlho. Áno, nejaké tie pokusy boli, ale nikdy to nebolo ONO. Navyše, vegánske piškóty je veľmi ťažko zohnať, tak prečo si ich nevyrobiť doma. Nie sú so klasické piškóty, skôr piškótové cesto, no je to, podľa môjho názoru, ešte lepšie. Samozrejme, že nebude chutiť totožne s tým klasickým tiramisu, ale verte mi, stojí za vyskúšanie. Vegánska verzia je krásne krémová a rozplýva sa na jazyku. 


Do tohto receptu sa zakotúľalo veľa kvalitných ingrediencií aj práve vďaka českej firme ŠUFAN, ktorá má už aj slovenský e-shop (teda môžete nakupovať s úplnou ľahkosťou) a dokonca ich produkty nájdete aj v niektorých slovenských mestách. Jednoducho a v krátkosti … keď veríte v kvalitný produkt, vznikne Šufan. 😊 Šufan funguje už od roku 2014 a poviem vám, hrozne ich to baví. Osobne nedám dopustiť na poctivé lokálne značky. Či už zo Slovenska, alebo Čiech. A asi mi dáte za pravdu, že veľké supermarkety sa im teda nevyrovnajú. 


Jednoduchosť a čistota ingrediencií je pre nich úplný základ a v produktoch je to naozaj cítiť. Majú široký sortiment tých najlepších produktov. Dokonca vyrábajú svoju vlastnú čokoládu do orechových masiel. Mňam! Okrem toho však ponúkajú rôzne kaše, granolu, orechy, alebo kokosové hniezda. No a to espresso orechové maslo, ktoré dnes použijem v recepte, je ako z inej planéty! Tentokrát z toho vzniklo toto talianske tiramisu a už sa neviem dočkať, ako ich produkty využijem ďalej. Poďme na to! 



Ingrediencie: 

Cesto: 
100 g hladkej špaldovej múky 
1 pl kukuričného škrobu
2 čl PDP
1 čl sódy
20 g espresso masla Šufan (alebo iného orechového masla)
70 ml repkového oleja 
200-250 ml rastlinného mlieka 
50 ml javorového sirupu 

Kešu plnka: 
150 g hustej kokosovej smotany (alebo tuhej časti kokosového mlieka) 
1 čl kukuričného škrobu 
2 pl javorového sirupu 
1 pl citrónovej šťavy 
1/2 čl mletej vanilky 

Kávová zmes: 
10 g instantnej kávy
2 pl rumu 
Vriaca voda
+ 1 pl kakaa


Postup: 
1. Kešu orechy namočíme do vody aspoň na 4 hodiny alebo cez noc. Podobne kávu zalejeme vriacou vodou a necháme úplne vychladnúť. Potom do nej pridáme rum a premiešame. 
2. Ovsené vločky rozmixujeme na múku, dáme do misky a pridáme ostatné suché ingrediencie. Vo vedľajšej miske zmiešame mokré ingrdiencie a následne obsah oboch misiek dôkladne premiešame. Ak sa cesto zdá riedke, pridáme viac múky, ak husté, pridáme viac mlieka. 
3. Cesto prelejeme do formy na pečenie (najlepšie obdĺžnikového tvaru) a pečieme pri 180 stupňoch cca 30-35 minút alebo kým špáradlo nevýjde zo stredu čisté. 
4. Vodu z kešu orechov zlejeme a kešu dáme do mixéra. Pridáme všetky zvyšné ingrediencie na kešu plnku a rozmixuejme na hladký krém. Krém by mal byť hustejší. 
5. Keď je piškótové cesto upečené, necháme ho úplne vychladnúť a rozkrájame na tvar podlhovastých piškót. 
6. Piškóty opartne máčame v kávovej zmesi alebo ich oba touto zmesou polejeme. Následne vrstvíme piškóty, plnku, piškóty a plnku. Na záver už iba posypeme kakaom a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny. 



Dúfam, že recept vyskúšate a bude vám chutiť tak, ako mne! 💓


2 komentáre

  1. 🤤🤤🤤🤤🤤🤤
    Jednoznačne vyskúšam! Nie žeby tiramisu bol môj obľúbený dezert, ale vždy, keď som mala príležitosť, tak som si ho nesmierne vychutnala. Odkedy som prešla na vegánstvo som ho nejedla, a tvoj recept vyzerá úplne DOKONALO 😍

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: SB — aké sú naše plány na jeseň a aké novinky môžete čakať?

    OdpovedaťOdstrániť

simplicité