White Bean Beetroot Hummus


Vitajte späť!  


Ak existuje ešte niekto, komu cvikla tak trochu "smrdí" a nechutí viac ako mne, prosím, ozvi ste sa! 😅 Áno, cvikla je jedna z potravín, ktoré rozhodne nepatria medzi moje najobľúbenejšie. Napriek tomu viem, že má mnoho benefitov, a preto jej z času na čas dám šancu. Asi najviac mi však chutí v sladkých brownies (dobre, tam ju teda až tak necítiť) a mojím druhým obľúbeným receptom je cviklový hummus (aj kvôli jeho farbe 💕). Je nabitý rastlinnými výživnými látkami či bielkovinami, čo z neho robí super voľbu. O chuti a hladkej krémovej textúre ani nehovorím. Navyše, v chladnične vydrží aj 3-4 dni.  


Pravdupovediac, kupovaný hummus z obchodu mi príde až príliš korenený a cesnakový, a to mne teda vôbec nevyhovuje. Rada si podobné jedlá pripravím doma z poctivých a kvalitných ingrediencií. Výrobu domáceho hummusu si užívam a mám rada, ak viem, čo do neho pridávam. To, čo tam nepatrí, to tam jednoducho nedám. 


No pozor! 😊 Tentokrát sa k týmto ingredienciam pridali aj korenia od českej značky Ravaneō, ktorá ich hľadá v najrôznejších kútoch sveta, čím robí prípavu jedla omnoho zaujímavejšou. A to ja teda hneď s radosťou uvítam. Okrem toho, že Ravaneō vás uchváti svojím minimalistickým dizajnom, túto jednoduchosť vkláda aj do zdravých jedál, ktoré si viete s ich pomocou pripaviť. 


Asi nikto z nás si nevie predstaviť svoje obľúbené jedlo bez toho, aby bolo nejak dochutené. Bez korenia, tak ako bez soli, by boli naše jedlá fádne a obyčajné. No to, že by bolo varenie či pečenie zložité, už dávno neplatí a koncepty ako Ravaneō sú toho dôkazom. Niekedy nepotrebujeme korenia rôzneho druhu, aby sme si vedeli pripaviť nutrične vyvážené jedlo, no postačia nám úplne tie základné. Všetky tieto ingrediencie vyberajú veľmi zodpovedne s dôrazom na ich pôvod, a práve tomu venujú svoju pozornosť. K týmto koreniam ponúkajú aj krásne doplnky a mlynčeky. Všetky ich produkty nájdete TU a ja sa už neviem dočkať, ako sa ich sortiment začne rozrastať, pretože si to rozhodne zaslúžia. Navyše, na svojom webe ponúkajú aj rôzne chutné recepty, ktoré si viete s ľahkosťou pripraviť, takže určite neváhajte. 😋 



Teraz sa už poďme rýchlo vrhnúť na spoločný cviklový recept. 


Ingrediencie: 

1 plechovka bielej fazule (namiesto fazule sa hodí aj cícer) 

1 stredne veľká uvarená cvikla (môžete použiť už varenú cviklu z obchodu)

1 pl tahini

1 pl ľanového oleja (môžete použiť aj olivový alebo sezamový olej) 

1 pl kokosového jogurtu (ja používam fermentovaný jogurt od Wild and Coco, no kľudne ho nahraďte sójovým, gréckym jogurt alebo tento krok vynechajte) 

Šťava z polovice citróna

1/3 čl mletého čili 

1/2 čl soľného kvetu Ravaneō

1/3 čl bieleho kampotského korenia Ravaneō 

Voda z uvarenej cvikly 


Na vrch: sezam, pistácie 


Postup: 

1. Uvarenú cviklu nakrájame na kocky a spolu so zvyšnými ingredienciami dáme do mixéra a rozmixujeme na hladkú konzistenciu. Ak sa zmes zdá príliš hustá, môžeme pridať trochu vody. 

2. Posypeme sezamom a nasekanými pistáciami. 



Spôsobov, ako podávať takto pripravený hummus, je niekoľko: 

- natrieme ho na čerstvé pečivo, krekry alebo si pripravíme avokádový toast

- podávame ho s chrumkavou nakrájanou zeleninou (uhorka, mrkva, ...)

- použijeme ho ako šalátový dressing alebo krémovú "omáčku" k cestovinám 

- pripravíme si kakaovo-cviklové brownies 

- naplníme ním tortillu a pridáme, čo máme radi (opečené tofu, zeleninu, tofu "praženicu", avokádo, ...)


Verím, že vám recept bude chutiť a nezabudnite, že korenia Ravaneō nájdete aj na: 


Instagram: https://www.instagram.com/ravaneofoods/

E-shop: https://www.ravaneo.com 




2 komentáre

  1. Tiež nie som veľký fanúšik cvikly, ale keď je takto zakomponovaná v jedlách, tak mi až tak veľmi nevadí. Cviklový hummus som ešte nejedla, no hummus ako taký zbožňujem a táto farba vyzerá veľmi lákavo 😍 Určite skúsim, vyzerá to skvelo!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Avokádový chlebík — s paradajkami, broskyňou alebo s cícerom

    OdpovedaťOdstrániť

simplicité