Kysnuté Jahodové Slimáky



Vitajte! 


Moja láska ku kysnutému cestu ma akosi neopúšťa ani v lete. Celkovo som veľká milovníčka poctivého a domáceho pečiva. Mnoho ľudí sa pečivu vyhýba, ale prečo? Žiadne jedlo predsa nie je zlé. V rozumnom množstve, poctivé a nebalené, z kvalitných ingrediencií, bez pridaných látok… je to predsa jedna báseň. No ale keďže som kysnuté cesto nerobila už dlhšiu dobu, bol čas to napraviť. 


Chápem, že pre mnohých je pečenie v lete celkom no-go, no ja sa k tomu stále rada vrátim. Je pravda, že v tomto období milujem robiť rôzne raw recepty, snacky či smoothies, no rozhodne som tím “teplé jedlo”. A rada si ovsenú kašu na raňajky pripravím aj v lete. 😁 Navyše, niekoho odrádza aj dlhé čakanie, ktoré je pri kysnutom ceste potrebné. Na prípravu je, podľa mňa, naozaj jednoduché, len si vyžaduje trochu trpezlivosti. 😊 



Škoricové slimáky pozná snáď každý, ale keďže je leto, chcelo to niečo sviežejšie. Tentokrát som sa rozhodla náplň zameniť za šťavnatú jahodovú bombu! Plnka je tiež jednoduchá, takže sa nemusíte ničoho obávať. Na mojom blogu nájdete aj malinové slimáky, ktoré však nie sú z kysnutého cesta a ich príprava je oveľa kratšia. Klikajte tu. :) 



V krátkosti by som chcela ešte načtrnúť tému "múka". Neviem, či to mám tak iba ja, ale s múkami vediem taký menší boj. Stáva sa, že cesto nevyrastie, je tvrdé alebo ho rovno vyhodím. 😅 Snažím sa ich aj kombinovať, aby sa zvýšila nutričná hodnota receptu, a viem, že často sa stane chyba aj tam. Jednotlivé múky (najmä bezlepkové) jednoducho spolu nefungujú alebo sa musia použiť s inými ingredienciami, aby cesto dosiahlo požadovanú podobu. Tentokrát som vyskúšala, pre mňa novú, značku - Pernerka. A to opäť vďaka skvelému e-shopu Nutiva.sk, z ktorého mám aj ďalšie ingrediencie použité v tomto recepte. Pernerka ponúka pšeničnú, špaldovú, ražnú či pohánkovú múku a poviem vám, WHAT A DIFFERENCE!!! Je to skutočne obrovský rozdiel. Opäť raz sa mi potvrdilo, že Nutiva si svoje produkty starostlivo vyberá a ponúka iba to najlepšie. S touto múkou som skúsila rôzne recepty a podarili sa fantasticky. Nemusíte sa obávať žiadnej tvrdej kôrky. Cesto je úplne mäkké a tak nadýchané. Krása! Preto neváhajte a poďte si so mnou pripraviť tento nový kysnutý recept, pretože skutočne stojí za vyskúšanie. A ani nevravím o tom, ako vám to rozvodnia kuchyňu… :) 



Ako bonus môžete na e-shope Nutiva.sk využiť môj zľavový kód "Annamaria10", ktorý platí aj na dokonca zľavnené položky. 😊



Sú opäť úplne vegan a hodia sa napríklad ku rannej káve alebo kakavku, na cesty, turistiku, ako desiata či sladký olovrant. Myslím, že spravíte radosť aj deťom, aj dospelým. :) 



Posledná vec, s ktorou sa chcem podeliť a dať vám tip, je táto prekrásna keramika, resp. keramické tanieriky, ktoré si môžete všimnúť na fotkách. Ja som sa do nich úplne zamilovala. Nájdete ich na stránke Teakpeak.cz, ktorá spája talentovaných tvorcov a ponúka ten najkrajší nábytok či doplnky ako sú práve tieto. 😍 Ich produkty sú takisto neskutočne kvalitné s krásnym estetickým zameraním. K tejto sade mám ešte keramický hrnček, z ktorého sa ranná káva pije jedna radosť. Preto neváhajte a určite mrknite ich e-shop. 😉  Teraz sa poďme vrhnúť na sľúbený recept. 



                      Kvások:                     
25 g čerstvého droždia 
1 pl kokosového cukru 
50 ml vlažného mandľového mlieka
 
Cesto: 
Pripravený kvások
150 ml vlažného mandľového mlieka
50 g pšenovej múky (alebo nahradíme hladkou špaldovou múkou)
80 ml repkového oleja
50 g kokosového cukru 
 
Náplň: 
300 g + 80 g jahôd (osobitne) 
½ čl mletej vanilky 
1 pl citrónovej šťavy
1 pl kukuričného škrobu (alebo ľanovú múku)
 
Postup: 
1. Všetky ingrediencie na kvások dáme do misky, dobre premiešame a necháme 15 minút odpočinúť pod utierkou, aby zhustol a zväčšil svoj objem.
2. Potom ku kvásku pridáme všetky zvyšné ingrediencie na cesto a rukami alebo kuchynským robotom vypracujeme hladké cesto. Trvá to cca 10 minút. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme 1,5 hodiny kysnúť na tmavšom mieste. 
3. Do hrnca dáme 300 g nakrájaných jahôd, datlový sirup, citrónovú šťavu a mletú vanilku. Jahody varíme približne 10 minút, kým nezmäknú a nepustia šťavu. Potom zmes zahustíme škrobom zmiešaným s trochou vody. Varíme 1 minútu a odstavíme z ohňa. Necháme vychladnúť. 
4. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú plochu a vyvaľkáme do obdĺžnika. Dáme pozor, aby cesto nebolo príliš tenké. 
5. Na cesto rozotrieme jahodovú zmes, posypeme ďalšími nakrájanými jahodami a tiež mrazom sušenými jahodami. Cesto pevne zavinieme ako roládu. Potom nakrájame na rovnaké časti – slimáky a premiestnime na plech vymazaný olejom. 
6.  Pečieme 35-40 minút pri 180 stupňoch. Na záver môžeme posypať škoricou.

Dobrú chuť! 






2 komentáre

  1. Koláče z kysnutého cesta, respektíve hocičo z kysnutého cesta, som nerobila už poriadne dlho, a keď vidím tieto slimáky, tak som na to hneď dostala chuť 😍 Určite vyskúšam, vyzerajú úžasne!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Kde kupovať etické oblečenie / časť 05 — plavky

    OdpovedaťOdstrániť

simplicité