Ahojte!
Ako ste na tom vy a pšeno? Ja som si ho veľmi obľúbila, pretože je možné ho pripaviť na sladko aj na slano. Navyše, je výborné, ak nestíhate, pretože ho budete mať uvarené za 15 minút. Ráno zvyknem pripravovať pšenovú kašu v kokosovom mlieku a s nejakým teplým ovocím. Skvele sa k tomu hodia napríklad maliny. Dá sa použiť do rôznych receptov ako základ koláča, a tentokrát to aj tak bude. V kombinácií s jablkami to bude naozaj mňamka!
A to nehovorím o tom, aké je výživné a koľko zdravotných benefitov ponúka. Pšeno obsahuje horčík, draslík, fosfor, meď, vápnik, železo, zinok, mangán, selén, z vitamínov sa v ňom nachádza B1, B2, E či K. Nepreháňam, ak tvrdím, že je takmer zázračné. Pšeno, alebo proso, je aj ľahko stráviteľná obilnina, teda zbytočne nezaťažuje žalúdok a je prirodzene bezlepkové. Super pre ľudí s intoleranciou. Nevytvára v žalúdku kyseliny, a tak je to výborným liekom pri žalúdočných problémoch. Ak sa bavíme o tráviacom systéme, obsahuje vlákninu, a tá má skvelé účinky na správne fungovanie čriev.
Ponúka toho oveľa viac, a preto si myslím, že by ste ho vo svojom jedálničku mali rozhodne mať!!!
Môžete ho zohnať napríklad na e-shope Nutiva a využiť pri tom 10% zľavu s kódom “Annamaria10”, ktorá platí na celý nákup (aj zľavnené produkty).
Ingrediencie:
130 g pšena
450 ml kokosového mlieka
1/2 čl vanilky
50 g mandľovej múky
Náplň:
3 jablká
20g rastlinného masla
2 pl javorového sirupu
1 pl vanilkového pudingu
1 čl škorice
Posýpka:
40 g mandľovej múky
40 g jemných ovsených vločiek
20g rastlinného masla
2 pl kokosového cukru
Postup:
- Najprv si pripravíme pšenovú kašu. Pšeno si déme do hrnca, 3x sparíme vriacou vodou a varíme v kokosovom mlieku 15-20 minút, kým nevznikne krémová a hustá kaša. Na záver primiešame mandľovú múku a necháme vychladnúť.
- Jablká nakrájame na menšie kocky. Na panvicu dáme rastlinné maslo spolu s javorovým sirupom a za stáleho miešania redukujeme 3 minúty. Pridáme nakrájané jabklá, škoricu a dusíme 5 minút. Na záver pridáme 1 pl pudingu, ktorú rozmiešame vo vode a prilejeme k jablkám. Necháme prevrieť a odstavíme z ohňa.
- Medzitým si pripravíme posýpku. Zmiešame jemné ovsené vločky, mandľovú múkú, cukor a studené vegan maslo. Rukou vytvoríme posýpku.
- Lyžicou vložíme pšenovú kašu a rovnomerne rozvrstvíme po celej forme. Nezabudnite na okraje formy.
- Na casto rozotrieme jablká a posypeme pripravenou posýpkou.
- Pečieme 40-45 minút pri 180 stupňoch.
Inak, ak ste ešte nevideli môj starší recept na Raffaello guličky, klikajte tu. Vidíte, pšeno sa dá využiť naozaj všetranne. :)
Pšeno som asi ešte nikdy nejedla, tak ho musím skúsiť 😅 Ale koláčik vyzerá úžasne 😍😍
OdpovedaťOdstrániťSIMPLYBERENICA — INSTAGRAM — NOVÝ ČLÁNOK: Sdílené knihovny a jejich místo v minimalismu
Pšeno ti veľmi veľmi odporúčam, zdravé, chutné a môžeš s ním vytvárať množstvo receptov ;)
Odstrániť