Natural vs. Chemical


Ahojte!


Dnes opäť nahodíme tému prírodnej kozmetiky, no pozrieme sa ňu trošku bližšie. 


Prírodné produkty sa kedysi predávali predovšetkým v obchodoch so zdravou výživou a na farmárskych trhoch so štítkami zdobenými obrázkami listov. Bol to veľmi špecifický výklenok a kozmetický priemysel ho nebral vážne. Posúvame sa v dnešnej dobe o niečo vpred? 


Pokožka poskytuje základnú funkciu: chráni naše vnútro pred poškodením. Je ľahké zabudnúť, že aj naša pokožka potrebuje trochu ochrany. Najprv je však potrebné si uvedomiť, že všetko, čo si na pokožku dáme, sa nakoniec vstrebe. 


Bez chemikálií? Nie. 


"Prirodzená" krása alebo "čistá“ krása. Mnoho kozmetických značiek a maloobchodníkov v podstate svojim zákazníkom tvrdí, že ich bežné kozmetické výrobky obsahujú najrôznejšie nebezpečné látky, a preto by mali použiť radšej iné (ich), ktoré sú bezpečnejšie. Toto tvdrenie určite spôsobilo otrasy v kozmetickom priemysle, a to aj kvôli reakcii na oprávnené obavy týkajúce sa určitých chemikálií, ako sú BPA a ftaláty.

Avšak, pozor. Slovo „chemický“ nás preto môže prinútiť vybaviť si v mysli vedcov v bielych laboratórnych plášťoch, ktorí vyrábajú silné zmesi v skúmavkách. Ale to nie je úplne správne. Áno, tieto veci sú chemikálie, ale rovnako tak aj väčšina ostatných vecí. Takmer všetko je vyrobené z chemikálií! To zahŕňa vodu, ktorú pijeme, kyslík, ktorý dýchame, všetko, čo jeme, doplnky stravy a MY. Ľudia sú vyrobené z miliónov chemikálií. Naša pokožka naozaj absorbuje takmer všetko. 

Možno by ste nečakali, že takmer všetko v prírode existuje ako zmes chemikálií, avšak syntetické chemikálie bývajú čistejšie. Aj preto termín „prírodná kozmetika“ je to najpoužívanejším termínon, ktorý ľudí často zavádza, aby si mysleli, že kupujú zdravšiu kozmetiku. 




Komu máme veriť? 


Buďme k sebe úprimné. Odpor proti tradičným kozmetickým spoločnostiam a nárast tých „čistých“ je naozaj viditeľný. Nakoľko sa v priebehu rokov rozšírili strašidelne znejúce správy o prísadách my, spotrebitelia, stále požadujeme odpovede. Akákoľvek spoločnosť teda môže nazvať produkt „prírodným“ alebo „čistým“ a tento výraz definovať ľubovoľným spôsobom. Označenie „ekologický“ v súvislosti s kozmetikou je preto ešte stále mätúce a chceme predsa vedieť, komu môžeme veriť? Prírodná, organická, BIO, certifikovaná...? 


Nebudem tvrdiť, že som 100%, a to ani čo sa týka prírodnej kozmetiky. Nie. Sami to vidíte aj na mojom blogu. V prvom rade sa snažím písať o produktoch, ktoré, myslím si, že si zaslúžia väčšiu pozornosť a na ich  kvalite to nič nemení. Pevne verím, že viac a viac podobných značiek postupne prejde na SKUTOČNÚ čistú a prírodnú kozmetiku, korá bude pre naše zdravie prospešná. Avšak, som nesmierne rada, že sa môžem malými, ale istými, krokmi blížiť k tomu, že v mojej kúpeľni jej nájdete ooomnoho viac. Čo ma však teší ešte väčšmi je, že môžem nadviazať spolupráce so skvelými e-shopmi, ako je Bio-Way, preotže viem, že mi v tom pomôžu. 💕 



Bio-Way je internetový obchod, ktorý spolupracuje iba so značkami prírodnej kozmetiky. Nájdete tam aj moju obľúbenú Mylo alebo Mark face and body, o ktorých som už písala a za ktorými si pevne stojím. To, samozrejme, nie je všetko. Mnoho inej poctivo vyberanej kozmetiky tam na vás čaká. Na jednom mieste si môžete vybrať z niekoľkých prírodných kozmetických značiek, ktoré predstavujú unikátne zloženie a žiadne testovanie na zvieratách. Navyše, sú to všetko lokálne firmy a lokálni výrobcovia, ktorých môžeme podporiť v tejto neľahlek situácií. Hoci je Slovesnko malé, aj tu nájdeme obrovské množstvo šikovných a poctivých výrobcov. 


Nyvyše, pomaly sa blíži čas Vianoc, čo môže byť skvelý typ, ako niekoho potešiť krásnym darčekom. Okrem širokej ponuky klasickej či dekoratívnej kozmetiky, na e-shop Bio-Way nájdete rôzne ECO produkty do domácnosti, sójové sviečky alebo môžete svojich blízkych obdarovať ddarčekovým poukazom a vyberú si, čo sa im zapáči. Určite neváhajte. Ja už svojich favoritov mám. 😉                              


Výhody prírodnej kozmetiky 


Ak sa už bavíme o chemikáliách, ale tých horších (samozrejme), niekto si môže myslieť, že sú silnejšie alebo účinnejšie ako prírodné zložky. Toto rozhodne nie je ten prípad. Chemikálie môžu pomôcť vyriešiť jeden problém, zatiaľ čo iný môžu spôsobiť. Potom musíme zohnať ďalší produkt, aby sme daný problém odstránili a cyklus sa začína odznova. Prírodné produkty obsahujú vitamíny a živiny, ktoré môže naša pokožka veľmi bezpečne absorbovať. Nenarušujú náš systém, ale spôsobujú skutočne dlhodobé a udržateľné výsledky. Prírodné produkty sa nezhromažďujú v póroch a dajú sa ľahko odstrániť alebo zmyť a nechať pokožku dýchať aj pri každodennom používaní. Príroda je jednoducho celkom úžasná a spôsob, akým ekosystémy fungujú, je neskutočný. Čo si myslíte? 

Okrem toho, že produkty obsahujú chemikálie, o ktorých sme si napísali hneď na začiatku, mnoho tradične vyrábaných výrobkov obsahuje aj toxíny. Ortuť, arzén a kadmium sú len niektoré z tých, ktoré sa v kozmetických výrobkoch vyskytujú. Dlhodobé vystavenie týmto toxínom môže mať za následok nepriaznivé vedľajšie účinky. Prírodné produkty sa vyrábajú s menším obsahom alebo žiadnym z týchto toxínov. To znižuje riziko vystavenia účinkom týchto ťažkých kovov, ktoré nám škodia.

Čo sa mi veľmi páči na prírodnej kozmetike, je to, že mnoho výrobcov uprednostňuje suroviny lokálne, organické a fair trade. Ako to robí aj Mylo. Väčšina týchto značiek použiva pre telo bezpečné látky, ktoré sú rozložiteľné aj v prírode a nezaťažujú tak ani životné prostredie. Dokonca, v rámci recyklačného programu zbierajú sklenené a plastové obaly, ktoré opäť zúžitkujú - ich opätovným vrátením do výrobného procesu alebo premenou na nové, užitočné veci. 

Samozrejme, prírodná kozmetika netestuje ani na zvieratách, pretože je známe, že použité zložky sú pre ľudí bezpečné.


Minimalizmus je niečo, čoho sa snažím držať v prípade kozmetiky a letových produktov. Súčasný trend nám určuje, že musíme vlastniť niekoľko pleťových krémov a nemôžeme použiť ten istý rúž na dve pracovné stretnutia. Skutočne nepotrebujeme vlastniť toľko vecí. Potrebujeme iba veci, ktoré sú kvalitné, a preto skúsme sa zamerať na kvalitu namiesto kvantity. 

2 komentáre

  1. Kedysi som mala pocit, že čím viac produktov zaradím do mojej starostlivosti o pleť, tým bude lepšia a krajšia. Ach, ako som sa len mýlila. Čo sa skincare týka, verím v tri veci — že menej je niekedy viac, zloženie by malo byť jasné a zrozumiteľné, a že najdôležitejšie je nájsť produkty, ktoré sedia nášmu typu pleti. Pretože aj super kvalitná kozmetika, ktorá je určená na suchú pleť, pritom moja je mastná, môže napáchať viac škody ako úžitku.

    Asi dva-tri roky dozadu som prešla len na prírodnú a vegánsku kozmetiku — začalo to čistiacim mydlom od Mylo, do ktorého som sa hneď zamilovala natoľko, že som hneď siahla aj po pleťovom sére, ktoré dodnes tvoria základ mojej starostlivosti o pleť a nedám na nich dopustiť. A veľmi rada podporujem slovenské značky, pretože si to zaslúžia 🥰

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "LET'S START A B(R)AND"

    OdpovedaťOdstrániť

simplicité