Healthy Fruity Crumble

Ahojte!

Tí, ktorí ma sledujú na instagrame, môžu vidieť, že pečenie ma veľmi baví. Vždy, keď mám voľnú chvíľku, alebo aj nemám, tak rada vytvorím niečo zaujímavé. Popri kozmetike a beauty svete je toto niečo, čo tiež zapĺňa môj voľný čas. Veľa z vás reaguje na moje recepty pozitívne, a preto som sa rozhodla, že ich s vami budem zdieľať práve tu. Dúfam, že nájdete množstvo inšpirácie a chuti do pečenia.

Zároveň mi nedá nevyjadriť sa k danej situácií, ktorá v týchto dňoch prevláda. Každý deň prijímame nové a nové informácie týkajúce sa corona vírusu, ktorý, ako mi dáte iste zapravdu, výrazne ovplyvnil náš doterajší život, zvyky a komfort. Zrazu trávime čas doma a veľa z nás to vníma možno ako obmedzenie a neberie situáciu vážne. Avšak, tento stav by sme rozhodne nemali podceňovať. Núti nás to zamyslieť sa nad istými vecami, nad tým, že zrazu nemôžeme navštíviť svojich blízkych či stretnúť sa s priateľmi. Nad tým, že nosíme rúška, častejšie si umývame ruky a nad našou vlastnou tvrdohlavosťou a neohľaduplnosťou. Záleží iba na nás, ako dlho to potrvá a aký postoj si k tomu stanovíme. Verím, že ak sa všetci budeme správať o niečo zodpovednejšie nielen k vlastnému JA, ale predovšetkým k druhým, tak sa čoskoro budeme môsť pohybovať voľne. Byť pokorný a nebrať túto situáciu na ľahkú váhu je v tomto čase veľmi dôležité. Nemáme myslieť na to zlé a strachovať sa, ale veriť. Všetkým vám želám hlavne zdravie a silu v týchto nie ľahkých časoch, aby sme sa už čoskoro mohli tešiť z maličkostí, ktoré sme doteraz ignorovali a zanedbávali.

A teraz na tú pozitívnu stránku. Tou je, že pri toľke voľného času si predsa musíte nájsť čas aj v kuchyni. Môžete experimentovať a krátiť si čas, napríkald, pečením. Ponúkam vám teda prvý, “tohtoblogový” recept. :)

Dnešný crumble patrí medzi moje “TOP breafsast ideas”, ktorý keď máte ráno čas (určite teraz máte ;)), rozhodne stojí za vyskúšanie. Nielenže je úplne jednoduchý na prípravu, obsahuje minimálne množstvo sladidlá a cukru. Namiesto toho je obohatený o množstvo vlákninu a jeho úžasnú textúru budete milovať. Mäkké, šťavnaté ovocie s chrumkavou ovsenou posypkou je rozhodne niečo, čo rozmazná vaše chuťové poháriky.

Celý recept obsahuje iba 8 ingrediencií a je hotový za 45 minút. Je vhodný ako dezert pre návštevu, ako sladké pokušenie po nedeľnom obede alebo ako jednoduché raňajky plné prospešných živín.

Na základ som použila mix ovocia, ktoré si môžete zvoliť podľa svojej chute. Odporúčam vyskúšať napríklad iba samotné čučoriedky, ktoré sú plne železa. Na vrch som si následne pripravila “granolu”, ale množstvo oleja a cukru som nahradila rozpučeným banánom, ktorý dodal nášmu dezertu prírodný cukor.





Keď je dezert upečeny a teplý, so servírovaním sa môžete totálne vyblázniť. V lete je ideálne ho servírovať s dobrou zmrzlinou, no ja osobne preferujem kokosový alebo iný rastlinný jogurt. Tentokrát som zvolila sójový od Alpra, s ktorým to tiež posuniete na úplne iný level. V jednoduchosti je predsa krása. Mám rada, keď je dezert krémovejší, pretože pozdvihne toto potešenie na úplne inú úroveň.





Tento dezert je tiež vhodný na uchovávanie v chladničke či mrazničke. Zvyšky môžete znova vložiť do rúry na pár minút alebo jednoducho zohriať v mikrovlnej rúre.

Som si 100% istá, že si ho zamilujete! Je šťavnatý, chrumkavý, výživný a, úplne vážne, vynikajúci. Tak teda poďme na to!

Ingrediencie:
  • 2 šálky ovocia podľa vlastného výberu
  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 1 čajova lyžička citrónovej šťavy
  • 1 banán
  • 2 šálky ovsených vločiek (pri tomto recepte je lepšie použiť jemné vločky)
  • 1/2 čl škorice
  • 1/2 čl vanilky
  • 1/4 šálky roztopeného kokosového oleja alebo masla


Postup:
  1. Predhrejte si rúru na 200 stupňov.
  2. Vo väčšej miske zmiešate ovocie, 2 lyžice javorového sirupu a citrónovú šťavu. Následne to presuňte do formy, v ktorej budete koláč piecť.
  3. V tej istej miske roztlačte banán vidličkou na kašu, pridajte vločky, korenie, kokosový olej a zvyšný sirup. Všetko spolu zmiešajte a použitím rúk rovnomerne posypte ovocie vo forme.
  4. Crumble pečte 25-30 minút alebo kým vločky nebudú na vrchu mierne zlato-hnedé.
  5. Vytiahnite dezert z rúry a nechajte chvíľu vychladnúť.
  6. Servíruje s obľúbenou zmrzlinou alebo jogurtom.


Dobrú chuť! :)

Zverejnenie komentára

simplicité