Purple Sweet Potato Brownies



Vitajte!

Pred pár dňami som sa rozhodla upiecť (ne)tradičné brownies, ktoré pozná snáď každý. A kto teda nemá rád brownies? Ja osobne ich zbožňujem, ale priznám sa, že ich nepripravujem veľmi často. Ak sa tak rozhodnem, stoja ozaj za to. ;) Pri slove brownies si automaticky predstavíte sladučkú čokoládu a vôbec nie batáty alebo iné zemiaky. Však je to tak?

Tieto sú trochu, ako som už naznačila, netradičné. Namiesto klasických batátov obsahujú fialové zemiaky. Tieto fialové krásavice som zháňala už dlhšiu dobu, až som na nich konečne natrafila a nemohla som ich tam len tak nechať. Vyskúšala som niekoľko receptov, ale rozhodla som sa vám predstaviť práve tento.

Istotne ste už počuli, že brownies sa dajú pripraviť na milión spôsobov. Môžu byť pečené, raw, cícerové, fazuľové a mnoho ďalších. Tým, že obsahujú strukoviny, sú nutrične vyvážené a nemusíte mať žiadne výčitky, že ste touto dobrotou zhrešili. Verím, že tieto vás inšpirujú na ich prípravu a predsvedčia, že aj zdravé koláče sú dobré koláče. :)

Recept je naozaj jednoduchý, takže ho zvládne ktokoľvek. Všetko, čo potrebujete je rúra, sporák a kuchynský robot/mixér. Okaay, takže poďme na to!



Ingrediencie
  • 7-8 menších fialových zemiakov
  • 1 šálka ovsenej múky
  • 1/2 šálky kakaa
  • 1/2 šálky jablkového pyré
  • 2 lyžice agáve
  • 1 lyžica psyllium (voliteľné)
  • vanilkový extrakt
  • štipka soli
  • 1/4 - 1/2 šálky nasekaných orechov (na ozdobu)

Poleva
  • 3 lyžice arašidového masla
  • 1 lyžička ďaltového sirupu (môžte použiť agáve alebo iné tekuté sladidlo)

Postup
  1. Zemiaky si očistite, odstáňte šupku a varte vo vode až do zmäknutia.
  2. Kým sa zemiaky varia, predhrejte si rúru na 180 stupňov.
  3. Do misky pridajte múku, kakao, vanilku, jablkové pyré, agáve, psyllium a soľ. Miešajte pomocou varešky, kým to nie je rovnomerne premiešané.
  4. Keď sú sladké zemiaky mäkké, zlejte vodu a nechajte ich niekoľko minút vychladnúť. Potom zemiaky vložte do kuchynského robota a mixujte až kým nevznikne hladké pyré. Snažte sa, aby vám neostali priveľké kusy.
  5. Následne vlejte zemiakové pyré do misky s múkou a ostatnými ingredianciami. Všetko spolu vymiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Pečte v rúre približne 45 minút.
  7. Keď sú brownies upečené, doprajte im čas na vychladenie a potrite ich polevou z arašidového masla a sirupu. Na samý vrch ich posypte nasekanými orechami a môžete podávať. Keď to bude hotové, základ je nesfutrovať celý plech naraz. :)



Pravdou je, že brownies sú ešte lepšie na druhý či tretí deň. Nie, neskazia sa, práve naopak. Po vychladnutí ich chovávajte v chladničke. Uvidíte, že sa nemýlim a váš pamlsný jazýček to ocení. Na dobre sa predsa čaká.

Prajem príjemné pečenie!

Zverejnenie komentára

simplicité