Vitajte späť!
Pomaličky už odpočítavame dni do Vianoc, no čo by to boli Vianoce bez vône sladkých dobrôt? Rozhodla som sa, že si pre vás pripravím zopár veľmi jednoduchých receptov, ktoré pri použití tých správnych ingrediencií chutia neskutočne dobre. Zvládnete ich ľavou-zadnou a rozhodne aj vaši "nevegánsky" členovia rodiny budú príjemne prekvapení. Rozhodla som sa to poňať opäť tou zdravšou cestou, ktorá môže byť tiež veľmi chutná. 😋
Zima je také zvláštne obdobie, no veľmi magické. Čo sa týka mňa, radšej dávam prednosť teplým lúčom a šatám, ale musím sa priznať, že tento rok je to akési iné. Veľmi sa mi páči pohľad na zasneženú záhradu, a to ani nehovorím o večerných prechádzkach, po ktorých prídete vymzrnutí a sadnete si pod teplú deku, zoberiete do ruky knihu alebo si pozriete Netflix. Och, a skoro by som zabudla na vianočné svetielka. Kto predsa nemá rád vianočné svetielka? Vianočné pečenie je niečo, čo patrí neodmysliteľne k tomu a je to niečo, na čo sa ja extrémne celý rok teším, pretože tá atmosféra je jednooducho úžasná.
Vianoce, samozrejme, nie sú o jedle, darčekoch a iných materiálnych veciach. No povedzme si pravdu, že tak, ako si nevieme predstaviť tento čarovný čas bez ozdobeného stromčeka, tak si ho nevieme predstaviť bez čerstvých a mäkkučkých koláčov na vianočnom stole.
Ešte takým bonusom je, že po zamenení iba pár ingrediencii môžete všetky recepty pripraviť aj v bezlepkovej verzii, aby si skutočne mohol pochutnať každý. 😇
Protein Gingerbread Cookies
Ako malé dievča som perníčky vôbec nemala rada a ani na Vianoce som k nim nejak neinklinovala. Neskôr som však začala experimentovať a vytvorila práve taký recept, ktorý mne samej, ale aj ostatným bude chutiť. Tak čo, dáte im šancu?
Ingrediencie:
250 g špaldovej múky (bezlep. verzia: pohánková, ryžová, bezlepkový mix,...)
20 g proteínu (ja som použila tento s výbornou vanilkovou príchuťou) 1/2 banánu
30 ml daltového sirupu
30 g kokosového cukru
50 g rastlinného margarínu (Alsan)
100 ml rastlinného mlieka
2 čl perníkového korenia
1 čl PDP
1. V miske si zmiešame múku, mleté mandle, proteín, kokosový cukor, PDP a perníkové korenie.
2. V druhej miske si vidličkou roztlačíme banán, zalejeme mliekom, nakoniec pridáme datlový sirup, proteínové maslo a rastlinný margarín.
3. Sypkú a mokrú časť rukami spolu dobre premiešame a vznikne nám krásne cesto.
4. Dame ho na noc do chladničky.
5. Na druhý deň cesto rozvaľkámena hrúbku cca 5 milimetrov a potom vykrajujeme.
6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 10-12 minút. Krásne vám rozvonia celý dom.
Mini Carob Donuts
Raw recepty partia do kategórie mojich úplne najobľúbenejších. Sú rýchle a fakt dobré. Avšak, po objavení karamelády a kešu-kokosového masla od Wild and Coco som zistila, ako majú skutočné raw recepty chutiť. Kto neochutnal, nevie, o čom práve hovorím. Preto by ste si ich mali IHNEĎ zadovážiť. Stále môžete využiť môj kód "ANNAMARIAPRESENT" a budete mať k svojej objednávke darček navyše.
Ingrediencie:
Základ:
1/2 hnčeka kešu
1/2 hnčeka lieskových orechov
1/2 hnčeka datlí
1/3 hnčeka sušených banánov (môžete použiť sušené slivky, marhule, ...)
2 pl karobového prášku (môžete nahradiť
kakaom)
1/2 čl zázvorového prášku (mletého zázvoru)
1/2 čl pomerančovej kôry
1/2 čl skorice
1/2 čl vanilky
Slaný karamel:
2 pl citrónovej šťavy
1/2 čl soli
Postup:
1. Kešu, lieskové orechy a mandle v kuchynskom robote rozmixujeme na jemnú múku.
2. Pridáme kokosovú múku, datle, karobový prášok, zázvor, pomarančovú kôru, škoricu a vanilku. Znovu to rozmixujte, kým nie je všetko dobre spojené. V prípade potreby pridáme trochu vody, aby cesto bolo trošičku lepkavé a dobre sa s ním pracovalo.
3. Z lepivého cesta vytvarujte malé donutky. Uprostred každého donutku necháme dier, ktorú naplníme slaným karamelem.
4. Donutky dáme do chladničky, aby behom prípravy karamelu stuhli.
5. Následne si pripravíme slaný karamel. Do mixéru dáme karameládu, citrónovou šťavu a soľ. Všetko rozmixujeme na hladký krém a naplníme ním donutky.
6. Nakoniec ozdobíme podrvenýmo lyofilizovanými jahodami.
Date Coconut Raw Balls
Kto by nemal rád raw datlové guličky? Sú rýchle, jednoduché a neskutočne dobré. Najlepšie na tom je, že môžete skombinovať akékoľvek suroviny chcete a máte radi.
Ingrediencie:
60 g
ovsených vločiek (bezlep.verzia: bezlepkové ovsené vločky, ryžové, kokosová múka,...)
150 g datlí
5 pl kokosového oleja
3 pl citrónovej šťavy
trošku nastrúhanej citrónovej kôry
1/2 čl perníkového korenia
1/2 čl zázvorového prášku
20 g kokosu na obaľovanie
Postup:
1. Datle zalejeme vracou vodou a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli.
2. Medzitým vločky, kešu a mandle rozmixujeme na múku.
3. Vodu z datlí vylejeme a pridáme ich do mixéra. Spolu s nimi pridáme ešte chia semienka, kokosový olej, mletý zázvor, škoricu, citónovú kôru a citrónovú šťavu.
4. Všetko spolu dobre vymixujeme do tvarovateľného cesta.
5. Z cesta vytvarujeme guličky, ktoré následne obalíme v strúhanom kokose.
Ďalšie dôležité produkty a ingrediencie, ktoré som aj vyššie označila, som mala z e-shopu Nutiva, ktorý by som chcela plne odporučiť. Nájdete tam naozaj široký sortiment na varenie, pečenie, ale aj rôzne iné produkty, ktoré sa hodia do každodenného jedálnička. Keďže je čas Vianoc, neváhajte ešte využiť moju zľavu s kódom "Annamaria10", ktorá platí aj na už zľavnené produkty. Môžete ju využiť do 23.12. Ušetríte ešte navyše 10% zo svojho nákupu a môžete potešiť seba alebo svojich blízkych.
Veľmi pekne vám ďakujem a dúfam, že ste sa apoň trochu inšpirovali mojimi receptami a niečo z toho vyskúšate.
Na záver vám prajem požehnané sviatky, plné lásky, pokoja a radosti v kruhu tých najbližších. 💝
Keďže som v Zlíne sama, vypekať koláče sa mi ani trochu nevyplatí, ale veľmi ma zaujali ďatľové guličky, vyzerajú veľmi chutne 😍😍
OdpovedaťOdstrániťSIMPLYBERENICA — Facebook Page — READ ABOUT "A COMPLETE GUIDE TO MINIMALISM"
Datlové guličky veľmi odporúčam :) v chladničke vydržia dlhšie, takže tieto sa určite oplatia :)
Odstrániť