How to Avoid Chapped Lips In Winter

Ahojte! 💕


Teploty značne klesajú a vo vzduchu je menej vlhkosti ako v letných mesiacoch. No a niektoré ženy určite vedia, čo to znamená - pery začínajú byť suché a praskajú. Samozrejme, nielen pery. U mňa sú to aj ruky a okolie nechtov, kedy kožička býva veľmi citlivá. Praskanie jemnej pokožky, trhlinky, šupinatosť, jemné krvácanie, opuch. To všetko sú príznaky, ktoré sa následne objavia. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako ich môžeme udržať hebké a hydratované, a to aj vtedy, keď počasie nespolupracuje. 



Bežné príčiny popraskaných pier 


Popraskané pery majú aj svoj konkrétny názov, ktorý znie "cheilitída". Niekedy sa stretnene s významom, ktorý predstavuje doslova zapálené pery, no vkaždom prípade sú veľmi boľavé a popraskané v dôsledku nadmerného sucha. Aj je stav popraskaných pier veľmi vážny, vyžaduje to lekársku liečbu, nakoľko infekcia sa môže rozšíriť do okolia. Tento jav môže byť najčastejšie spôsobený počasím, ale aj nedostatočným príjmom vody. Preto je dôležité, aj to stále pripomínam, že hydratácia je potrebná zvonku aj zvnútra. Ak je človek dlhodobo dehydratovaný, môžu sa objaviť príznaky ako točenie hlavy, sucho v ústach a bolesť hlavy a v závažných prípadoch dokonca nízky krvný tlak či rýchle dýchanie. Takže, prosím, na hydratáciu NIKDY nezabúdajte! 


Koža na perách patrí medzi najcitlivejšie oblasti na tele a je najviac vystavená prostrediu. Pery, navyše, nemajú rovnakú koncentráciu olejových žliaz ako bežná pokožka a sú neustále vystavené faktorom prostredia, ako je aj olizovanie pier, kozmetika či chladné počasie. Všetky tieto faktory môžu vysušiť kožnú bariéru, čo vedie k podráždeniu, zápalu a odlupovaniu. 


Medzi hlavné príčiny patrí: 

- Počasie (keď je počasie chladnejšie a suchšie, tenká pokožka na perách má tendenciu vysychať 

  rýchlejšie ako zvyšok našej pokožky)

- Dráždivé kozmetické produkty / alergia (alergické reakcie sú zvyčajne spôsobené pigmentom 

  nachádzajúcom sa v rúžoch, vôňami a aromatickými látkami v potravinách)

- Výrobky každodennej starostlivosti o pokožku (pozor na na vysušujúce výrobky)

- Slnko (chladný vzduch pery vysúša, škodí aj prudké slnko)

- Časté olizovanie pier

- Nedostatočný príjem tekutín

- Užívanie určitých liekov či výživových doplnkov (v tomto prípade by som chcela spomenúť hlavne 

  retinoidy, lítium, chemoterapeutické lieky alebo aj nadmerný príjem vitamínu A)


Ako predísť suchým a popraskaným perám anebo "balzam na dušu" (pery)


V miernych prípadoch môže byť pokožka na perách schopná obnoviť sa sama. V prípade výrazného podráždenia však môžu pery potrebovať pomoc na opravu poškodenej kožnej bariéry. Najskôr treba zabezpečiť, aby pery mali dostatok vlhkosti. V tomto prípade nastupuje na rad balzam. Balzam pôsobí ako ochranná bariéra na vaše pery, aby sa zabránilo podráždeniu, ktoré môžu spôsobiť. Zároveň sa to dá dosiahnuť pitím väčšieho množstva vody, používaním zvlhčovača vzduchu, vyhýbaním sa chladnému počasiu (alebo pery dostatočne zakrývať a mastiť) a v čase teplých dní pery chrániť pred prudkým slnkom. 


Dobré je udržiavať pery vlhké po celý deň, aby ste zabránili tomu, že dôjde k opätovnému vysušovaniu. Keďže súché pery sú mojou každoročnou súčasťou, naučila som sa, že pravidelné nanášanie balzamov na pery obsahujúcich prísady ako je lanolín, biela vazelína alebo včelí vosk, pomôže chrániť pokožku pier a zefektívniť ich. 


Mojím go-to produktom je nepochybne Chanel Hydra Beauty, ktorý okrem všetkých skvelých vlastnotí, dodáva efekt plnších pier. Skutočne dodáva perám a ich okoliu potrebnú hydratáciu a výživu, vyhladzuje pery a linky okolo pier a výrazne regeneruje a chráni. 


Nájdete tu


Scrub


O scrube som písala v predošlých článkoch zameraných na telovú starostlivosť. Keď tie úžasné scruby sú snáď na všetko! Aj na pery. Zbaví ich odumretých šupiniek, prekrví a odhalí jemné, hladké a zamatovo hebké pery. Navyše na nich vytvorí ochranný film čím zabraňuje ich ďalšiemu vysušeniu a podráždeniu.

Do pozornosti by som chcela dať jeden skvelý 100% prírodný produkt, ktorý neobsahuje konzervanty, parfumy, farbivá a ani iné pridané syntetické látky.


Naopak, jeho hlavnými zložkami sú:


- BIO jojobový olej (obsahuje vysoké množstvo minerálov, stopových prvkov, vitamínov A a E a  

  prírodný slnečný UV faktor 3-4 a má silné hydratačné vlastnosti)

- Včelí vosk (vytvára tenký ochranný film, ktorý má vďaka svojim antibakteriálnym účinkom priaznivý 

   vplyv aj na podráždenú a popraskanú pokožku) 

- Kávový olej (silný antioxidant, pomáha stimulovať tvorbu kolagénu a elastínu a je účinný pomocník v.  

   boji proti vráskam okolo perí)

- Vitamín E (silný antioxidant, chráni pokožku pred voľnými radikálmi, upokojuje a revitalizuje ju)



Použitie:
MARK coffee lip scrub naneste na pery a jemne ho vmasíruj. Nechaj chvíľu pôsobiť, pery si umyte vodou a v prípade potreby použite MARK Lip Balm alebo iný balzam, ktorý pery hĺbkovo hydratuje. 


Nájdete tu.

 


Ak na svoje pery počas dňa zabúdate alebo balzam stále niekde zapatrošíte (ja som sa voči tomu už naučila bojovať 😁), najjednoduchší spôsob, ako začleniť potrebnú hydratáciu, je urobiť z balzamu na pery konzistentný zvyk pred spaním. Alebo ešte lepšie, zadovážte si pár balzamov a jeden si položte k posteli a jeden noste v taške alebo v aute, aby ste ich mali vždy po ruke. 😉 Dbajte na to, aby obsahoval výživné zložky, ako je mandľový olej alebo vitamín E, ktoré sú známe svojimi liečivými, protizápalovými a hydratačnými vlastnosťami. Predtým však nezabudnite aplikovať peeling. 


V neposlednom rade, ako som už spomenula, je potrebná hydratácia aj zvnútra. Nielen v lete, ale aj v zime si zabezpečte dostatočný príjme tekutín, aby ste sa vyhli akýmkoľvek nepríjemnostiam. 


Užite si zvyšok víkendu 💖




1 komentár

  1. Veľmi ma zaujala časť o príčinách popraskaných pier; v zime, respektíve počas chladných mesiacov, tým často trpím aj ja. Ale používam balzam na pery od Ponio a som s ním veľmi spokojná — je vegánsky, z prírodných surovín, v recyklovateľnej kartónovej tube a vydrží fakt veľmi veľmi dlho 🥰

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "LET'S START A B(R)AND"

    OdpovedaťOdstrániť

simplicité