Homemade Poppy Seed Milk


Vitajte späť! 



Vedeli ste, že výroba domáceho rastlinného mlieka je tak jednoduchá? Veru, JE! Mám tu nejakých milovníkov maku? Pretože dnes to bude len a len o ňom. 😉



Prečo MAK? 


Mak je naozaj kúzelný, no ľudia ho stále akosi podceňujú. Priznám sa, ani ja som nebola jeho veľký nadšenec. Po prechode na rastlinnú stravu som objavila jeho zázračné účinky a nedám na neho dopustiť. Ani vy by ste nemali. 


Makové mlieko je jedna zo skvelých alternatív kravského mlieka plné vápnika (obsahuje ho až 12x viac). 100 g maku obsauje až 1460 mg vániku (to je asi 150% dennej doporučenej dávky). 


Okrem vápnika obsahuje až 20% bielkovín a 42% dobrého tuku. Je bohatý na omega-3 a omega 6- mastné kyseliny, olejové či linolové kyseliny. Meď, zinok, horčík a železo sú ďalšie významné minerálne látky. 


Navyše, mak a mandle majú veľa spoločného. Obe tieto potraviny pomáhajú proti prekysličeniu organizmu a sú výborným pomocníkom pre ľudí, ktorí trpia vredovými chorobami.  


Kvalita domáceho mlieka je neporovnateľná. Hotové makové mlieko je výborné do kaše, smoothies alebo do pečenia a napríklad pri varení takej raňajkovej kaše je to ozaj obrovský rozdiel. Je oveľa hustejšia a krémovejšia oproti rastlinným nápojom, ktoré kupujem v obchode. Preto určite neváhajte a vyskúšajte aj domácu alternatívu. Tak sa vyhnete i mnohým pridaným látkam. 


Ešte jedne veľmi podstatná vec, na ktorú nesmiete zabúdať, je samotná kvalita maku. Aby telo mohlo vstrebávať všetky benefiity, mak musí byť naozaj kvalitný a hlavne nesmie obsahovať príliš veľké množstvo alkaloidov či pesticídov. To môže veľmi negatívne ovplyvniť celkové zdravie. Mak, ktorý nachádzame na trhu, často nemusí byť tak spoľahlivý. Aj preto som nesmierne vďačná za možnosť využívať produkty zo slovenského e-shopu NUTIVA, kde nájdete iba tie najkvalitnejšie a zdravé potraviny. Pýši sa skutočne šikorým spektrom potravín v BIO kvalite, ale aj výživových doplnov. Každý si tam nájde to, čo potrebuje a verte mi, že tá kvalita stojí za to. 💖 



A teraz sa už poďme vrhnúť na sľúbený RECEPT: 


Ingrediencie: 

100 g maku 
1 l vody (ja som dala 800 ml, pretože v tom prípade bude mlieko o niečo hustejšie)
voliteľné: javorový sirup, datle, med, škorica, vanilka

ďalej budete potrebovať: výkonný mixér, gázu, sklenené fľašu na skladovanie 

Postup: 
1. 100 g maku zalejeme 1 l / 800 ml vody, premiešame a necháme cez noc odstáť. 
2. Na druhý deň mak aj s vodou prelejeme do mixéra a poriadne mixujeme (na najvyšší výkon). 
3. Zmes následne precedíme cez gázu alebo jemné sitko. 
4. Mak v gáze poriadne rukou postláčame. Tak vytečie všetka tekutina. 


Makové mlieko vám v chladničke vydrží 2-3 dni. 



Snáď vám tento výtvor bude chutiť a už sa veľmi teším, keď vyskúšam aj iné domáce rastlinné mlieka a podelím sa o ne. Ktoré by ste chceli ako ďalšie? 😊








 

2 komentáre

  1. Moje go-to homemade mlieko je ovsené, lebo je rýchlo hotové. Makové mlieko som zatiaľ ešte nikdy nepila, ale mak mám v poslednej dobe čoraz radšej, takže ďakujem za recept, určite ho vyskúšam! 🥰

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "ONE YEAR LATER"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sa veľmi teším, ja sa zas určite vrhnem na to ovsené, pretože je jedno z mojich najobľúbenejších. :)

      Odstrániť

simplicité