Gabrielle Chanel Essence

”WITH ESSENCE, I WANTED TO CUT TO THE ESSENTIALS, TO THE HEART OF THE FRAGRANCE, TO THE HEART OF THE FLOWERS FOR A MORE VOLUPTUOUS IMPRESSION AND TRAIL.” 

— OLIVIER POLGE




Vitajte! 


Ak milujete vône a parfémy, určite si v tomto článku prídete si na svoje.


"Žena, ktorá nenosí parfum nemá budúcnosť." Neveríte? Toto odkazuje ženám samotná Coco Chanel. Coco bola nielen nadaná, ale aj neskutočne múdra. Aj dnes stoja za zapamätanie jej názory. Každá moderná žena sa nezaobíde bez kvalitného parfému. Jasno v tom mali aj velikáni módneho a kozmetického priemyslu v minulom storočí. Keďže dnes v ochodoch nájdeme tisíce a tisíce značkových vôní, na výbere tej správnej by sme si mali dať obzvlášť záležať. Správna voňa o Vás povie viac, ako si myslíme a niekedy je to to jediné, čo potrebujeme mať na sebe. Rovnako, ako to, čo sa stane, keď si oblečiete pekné šaty alebo topánky, správna vôňa Vás môže jednoducho zatraktívniť. 


Parfém je odjakživa voňavým doplnkom každej ženy, vie vyzdvihnúť našu krásu, dodať šarm a ak chceme byť tajomné, vie toto prianie splniť. Slovo parfém pochádza z latinského slova per-fume, čo v doslovnom preklade znamená „naprieč dymom“. 




História nášho voňavého bohatstva sa začala písať už pred 7000 rokmi, keď sa parfémy začali vyrábať v ďalekej Mezopotámií a Egypte. V tej dobe si však pod slovom parfém ľudia predstavili niečo celkom iné, ako dnes, a to oleje, maste, živice alebo bylinky. U mužov boli vtedajšie parfémy obľúbené oveľa viac.           V minulosti sa všetko, čo bolo považované za "parfém", uschovávalo v nádobách z kameňa, hliny, bronzu, alebo dreva. Priznajme si, že dnes nám častokrát pribudne vôňa na poličke len preto, lebo sa nám páči jej obal. Parfém zožal obrovský úspech v 17. storočí, kedy sa dostal do Francúzska. S francúzskou kozmetikou to na vrchol dotiahli aj ďalší návrhári, Christian Dior, Jacques Fath, Nina Ricci či Pierre Balmain. 


Čo sa týka značky Chanel, vôbec prvý parfém bol na trh uvedený už v roku 1921. Na jeho výrobe pracoval Ernest Beaux, ktorý tiež vytvoril azda najznámejšiu voňavku, Chanel No. 5. Dodnes je to jednou z najslávnejších a najpredávanejších vôní vôbec. Kultovými však už dnes môžeme bez obáv nazvať aj vône Chanel Chance, Chanel Coco Mademoiselle, Chanel Allure Homme Sport, Chanel Gabrielle alebo práve Chanel Gabrielle Essence. 


V roku 2017 módny dom CHANEL vytvoril na jej počesť parfém, ktorý odráža jej neobyčajného a vášnivého ducha: Gabrielle Chanel. Od vône až po dizajn, ako prvé v histórií platia hold žene, ktorou bola pred Coco Chanel. V roku 2019 je tento parfém znovuobjavený v podobe Gabrielle Chanel Essence. Síce je podobný, avšak úplne iný od ostatných. Je inšpirovaná samotnou podstatou žiarenia Gabrielle, odráža intenzívnosť, pozýva všetky ženy, aby odhalili ich pravé “ja”, aby nasledovali ich inštinkty tým, že vyjadria svoju slobodu a vyjadria svoj názor. Zmyselná vôňa je navrhnutá tak, aby individuálne odhaľovala identitu. Zvyšuje oslnivú charizmu ženy, ktorá ju nosí s vášnivosťou, láskavosťou, hrejivosťou a hrdosťou. Odráža tak smelý, výrazný a nezávislý charakter módnej návrhárky Gabrielle Chanel, ktorý doslova zmenil priebeh histórie. Už dlhšiu dobu som si obzerala jeho pôvodnú verziu, ktorou je Chanel Gabrielle. Avšak, keď som v jeden krásny deň vstúpila do parfumérie a ovoniala Chanel Gabrielle Essence, pomyslela som si, že to je ona. Preto pre mňa nebolo ťažké rozhodnúť sa. 



Základ dychberúceho parfému tvorí santalové drevo, pižmo a vanilka. Ďalej jeho vôňa je doplnená napríklad o citrusy, petitgrain, čierne ríbezle, červené ovocie, biele kvety, jazmín, ylang-ylang, oranžový kvet atď. Keď sa toto všetko spojí, vytvorí to pocit, ktorý budete chcieť nadobúdať pri každej príležitosti. 


Každá z nás je iná, a preto ťažko opísať „návod“ na výber tej správnej vône. Niekoho očarovala jedna a tá istá vôňa pred pár rokmi a používa ju doteraz. Sú však aj ľudia, ktorí neustále menia značky parfémov a vôní, pretože radi skúšajú niečo nové. Niekto obľubuje kvetinové a nežné vône, iní zas korenisté. Pri výbere parfému sa snažte hľadať niečo osobité, čo by okamžite splynulo s Vašou pokožkou i osobnosťou, niečo, čo pozdvihne a zvírazní Váš vzhľad. Nezabúdajte že pri aplikácií parfému bez toho, aby ste vôbec vyslovili slovo, dávate ľuďom vedieť viac o tom, kto ste. :) 


Bonus: (Kde aplikovať parfém?)

Aplikovať parféme je vhodné najmä na zápästie, lakťovú jamku a na miesta za uši. Tu prichádzame však k rozdielu medzi parfémom a toaletnou vodou. Toaletná voda by sa nemala nanášať na telo, výlučne len na časti oblečenia.



Výber parfému nie je ľahký a niekomu sa môže zdať, že je to trošku drahšia investícia. Do kvalitnej vône sa ale rozhodne oplatí investovať. Účinky parfému rozhodne pocítite. Kým Vám Váš parfém vonia očarujúco a lahodne, nemusí voňať iným. Nerobte si však z toho ťažkú hlavu. Dôležité je, aby ste sa dobre cítili predovšetkým Vy


Vôňa nám pomáha budovať náš charakter, aby sme čoraz viac dokázali synchronizovať so všetkým, čo sa nás týka. Pravdou je, že nikdy v skutočnosti nevieme, ako zapôsobime na druhých, ale rozhodne to napomáha vnuknúť ľuďom lepší pohľad na nás. 


Aby si mohla byť nenahraditeľná, musíš byť predsa jedinečná!


Na záver Vám už len zaželám voňavý deň. :) 

2 komentáre

  1. Úžasný článok! Veľmi ma zaujala história; nikdy som sa síce nezamýšľala nad tým, odkiaľ pochádza slovo parfém alebo odkiaľ sú prvé parfémy, ale aspoň som sa niečo nové neučila :D

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "5 MUST READ TIPS FOR NEW VEGANS"

    OdpovedaťOdstrániť

simplicité